Магията на „Музите” завладява Созопол

вторник, 16 юли 2013

Сдружение Музите  и Община Созопол  с подкрепата на Евтерпа България и партньорството на читалище ,,Отец Паисий“ организираха  от 5 до 15 юли осмото издание на Международен младежки фестивал на изкуствата „Музите” – Созопол 2013.

Над 1300 деца и младежи от  Украйна, Литва, Словакия, Беларус, Австрия, Молдова, Чехия, Македония, Латвия, Норвегия, Русия, Грузия, Полша, Кипър, Словения и България се потопиха в света на „Музите” и  омагьосаха с чар, цветове и талант многобройните туристи и гости на Созопол!

Богатата 11 дневна програма на арт феста даде нови и интересни възможности за представяне на всички изкуства.

 

С Гала концерт на всички участници и връчване на голямата награда „Grand prix” и специалните награди на фестивал Музите завърши единадесетдневия празник на изкуствата и младостта в Созопол. На тържествена церемония в летния театър „Аполония” купата „Grand prix” на фестивала грабна Ансамбъл „Волиняночка“ при Двореца на културата в град Луцка от Украйна, наградата на кмета на Община Созопол бе присъдена на  Дамския камерен оркестър към Катовицкия въглищен холдинг – Полша.

Отличието на Сдружение Музите връчи неговият председател г-жа Христина Кръстева на  Танцов клуб „Огледало”.

 

Фестивалът протече в две сесии. Първата имаше конкурсен характер, втората от 11 до 15 юли даде възможност за изява на участници и шоупрограми.

Конкурсната част  на първата сесия на Международния младежки фестивал на изкуствата Музите в Созопол, която приключи на 11 юли, събра над 1300 млади творци от 15 държави. 700 от участниците са от страната, а 600 от чужбина.  Новото в тазгодишното осмо издание е конкурсният характер на първата сесия на фестивала. Организаторите Сдружение Музите и Община Созопол  решиха да има оценяване от компетентно жури и награждаване на участниците в разделите – танцово изкуство, музикално изкуство, театър и нестандартни  форми.

В раздел „Танцово изкуство“ се представиха 22 колектива от България, Русия, Украйна, Молдова, Норвегия и др. В истински празник на танца и красотата се превърна конкурсната програма, която се  проведе на откритата сцена на летния театър Аполония. Младите танцьори и техните хореографи си „свериха часовниците“ за новите тенденции в танца. Публиката в Созопол стана съпричастна  на творческата надпревара и аплодира и подкрепя изпълнителите. Много силно се представиха съставите от Русия, Украйна и Молдова, които заслужено спечелиха призовите места в конкурсната програма.

За първи път на фестивала участва танцова формация от Норвегия The Norwegian Folk Museums Dance    – Норвегия, която показа интересни  фолклорни танци, впечатли публиката с малко познати  за българския зрител фолклорни изпълнения. Те спечелиха второ място, а първо отиде при  Ансамбъл „Волиняночка“ при Двореца на културата в град Луцка от Украйна.

В раздел Музикално изкуство конкуренцията беше най-ожесточена, а публиката в Созопол   стана свидетел на грандиозно музикално шоу, в което се представиха участници  в  разделите класическа музика, народни песни и забавни песни. Откроиха се детски хор „Звончина” от Македония,  String orchestra Jesenik  – Чехия, Ансамбъл „Весьольие нотки“- Украйна, който взе приза при народните песни, също и Вокална група „Бижу” от гр.Ямбол и др.

Много силно участие имаше и в раздел „Театър”. Представленията се играха в продължение на два дни на сцената на Читалище „Отец Паисий”. Интересните  творчески решения и талантливата игра на децата затрудни изключително много журито. В крайна сметка с първото място бе отличена  Театрална школа „Смехурковци” за представлението „Тартюф” на Молиер, за второ Театрална школа „Ведна”  за „Красавицата и звярът” и на трето Вокално-театрална формация „Врабчетата” за „Самолетът беглец”. За театър бе връчeна и специална награда на формация „Феникс” от Варна за постановката „Ромео и Жулиета – да поговорим за любовта”.

 

В раздел „Нестандартни  форми” журито и публиката единодушно откроиха изпълненията на Школата за атракционни изкуства към Националния дворец на децата- София, огненото шоу на Театрална школа „Смехурковци”- Банкя и модното шоу на Студия „Пчелка” от гр. Минск.

На финала на конкурсната сесия на тържествена церемония председателя на сдружение Музите – г-жа Христина Кръстева връчи  медали  и купи различните раздели на индивидуалните изпълнители и групите.

.

 

От 11 до 15 юли фестивалът Музите продължи с представянето на специални изяви на участници и шоу програми.

Пъстро Дефиле с около  1000 млади творци – премина по улиците на гр. Созопол и завърши на сцената на летен театър „Аполония“. Там г-жа Христина Кръстева – председател на Сдружение „Музите” поздрави участниците във втората сесия и им пожела прекрасни изяви и творчески върхове. Многохилядната публиката в Созопол стана свидетел на тричасов концерт от музика, танци и песни. На сцената се представиха всички участници във фестивала от раздели „Танцово изкуство“ и „Музикално изкуство”.

Сред участниците са творчески колективи от 15 държави като Младежки симфоничен оркестър „Стринг оркестра” от Чехия, Дамски салонен оркестър към Катовицкия въглищен холдинг – Полша, Фолклорен ансамбъл „Лучка” от Братислава, Словакия, Фолклорен ансамбъл „Фолк дер”  от Кипър, Ансамбъл „Тандем”  от Беларус и др.

Програмата продължи до 15 юли с представяне на останалите видове изкуства. Изложба с творби от участниците в пленера в раздел „Изобразително изкуство” се откри в Актовата залата на Читалище „Отец Паисий”. На 14 юли в раздел „Литература” се представи Гери Турийска и нейният проект „Пощенска кутия за приказки” .

„Музите”  Созопол 2013  е място за срещи на различни култури и успешно вече VІІІ години следва мисията си да подкрепя развитие на изкуството сред децата и младежите.

 

ОЩЕ НОВИНИ


Частно училище Бургас
Община Бургас Обяви
port bourgas


 sunnybeach

replica hermes outlet Hermes replica usaleswiss.com replica rolex uk replica rolex uk replica watches replica watches replica rolex replica watches replica rolex
1Z0-051 642-832 70-480 70-460 70-467 1Z0-052 642-813 642-832 70-463 70-480 70-689 1Z0-052 642-813 70-689 642-813 642-832 itexamsure.com itexambox.com itexamcup.com