16.5 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Несебър подари копие на чудотворна икона на гръцкия президент

 Копие от чудотворната несебърска икона „Св. Богородица – Владетелка на живота“  беше изработено специално за президента на Гърция Каролос Папуляс. Поради изключително големия интерес към светинята, от страна на гърците, Община Несебър реши да направи специален подарък – копие на чудотворната икона, което кметът Николай Димитров поднесе на своите гости по време на съвместния концерт.

ikoni1.jpg 

 „От мое име и от името на всички жители на Несебър, поднасям тази икона на президента г-н Папуляс, за да знае, че тук, в Несебър, също има дух от Гърция“ бяха част от думите на градоначалника Николай Димитров. Кметът допълни още, че както всички знаят иконата „Св. Богородица – Владетелка на живота“ е чудотворна, защото е помогнала на много жени да получат най-големия си дар – отроче. И именно защото иконата има силата да помага, градоначалникът и всички жители на Несебър я поднасят на гръцката държава и на гръцкия народ, за да може светинята да извършва чудесата си и там и да помага на всички гърци в трудни лични и държавни моменти.

Второто копие на чудотворната икона на „Св. Богородица – Владетелка на живота“ е за храма в Неа Месембрия. „Нека светинята бъде спомен за онова, което вашите предци на времето са оставили в Несебър, в Месемврия, както се е казвал тогава градът, нека тази икона да ви пази и закриля. А аз ви уверявам, че ние като наследници на този град ща продължаваме да пазим и развимаме, неговите ценности и култура“, каза кметът.

Гръцките изпълнители бяха и специални гости на Несебър по случай неговия празник. Те са потомци на хората създали града на ЮНЕСКО и преселили се по-късно в Гърция, където основават своя град Неа Месембрия.

Преди няколко месеца, чудотворна икона на „Св. Богородица – Владетелка на живота“ напусна своя дом – църквата „Св. Успение Богородично“ в Несебър, за да гостува на жителите на гръцкия град. В Неа Месембрия светицата беше посрещната с изключителни почести и благоговение от хиляди хора, които по-късно я съпроводиха обратно да дома й в Несебър.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук