28.1 C
Бургас
вторник, април 16, 2024

БХК: Затворниците в Бургас уринират в кофи и спят на земята

Пренаселеността в затвора в Бургас,  остава изключително сериозен проблем, който води след себе си нарушения на редица права на лишените от свобода. Това обяви днес Българският хелзинкски комитет на специална пресконференция, посветена на състоянието на реформата в местата за лишаване от свобода. 

При последното посещение на БХК в затвора в Бургас бяха настанени 866 лишени от свобода при капацитет 371 места. В няколко от килиите, на площ от около 55 кв. м. са настанени 44 души на 40 легла. Някои от леглата са подредени едно над друго на три етажа. Поради недостига на легла някои затворници са принудени да спят на пода между леглата, а дюшеците им през деня са навити и поставени под леглата.

В килиите няма санитарни възли, през нощта затворниците са принудени да ползват кофа, пред очите на всички останали настанени. 

„В края на 2011 г. за пореден път БХК изразява своята загриженост за правата на човека в местата за лишаване от свобода. Всяко едно правителство през последните 20 години се съгласяваше, че положението в българските затвори е изключително тежко. Направени бяха няколко опита за модернизиране на системата на затворите, но те се ограничиха до сферата на законодателството, до частични ремонти на тотално амортизираната материална база на няколко затвора и до основен ремонт на един от общо 13-те затвора в страната“, каза Красимир Кънев, председател на БХК.  

 

БХК счита, че за системата на местата за лишаване от свобода е необходимо целево финансиране и то не само за издръжка, но за строителство на нови затвори и ремонтни дейности на настоящата материалната база. „Това е единственият начин занапред условията в затворите да не дават повод на лишени от свобода да печелят дела в България и в Европейския съд по правата на човека, а държавата да изплаща обезщетения, вместо да инвестира в затворите“, каза Станимир Петров, координатор Програма „Мониторинг и изследвания“ в БХК.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук