10.4 C
Бургас
петък, април 19, 2024

В Бродилово днес нямаше „тричане“ на кучета, изкъпаха ги ритуално

Под натиска на природозащитниците и групата, създадена във Фейсбук- “ Ние сме против варварския обичай „тричане“, днес в странджанското село Бродилово кучета не бяха „бесени” и въртени на въжета. Местните хора смекчиха ритуала и изкъпаха кучетата в малка вадичка с вода. Те обаче се заканиха, че ще изпълнят „триченето”, когато нежеланите гости си отидат от селото. 

                                                                           
 
                                                                        Снимка: Архив Animal Rescue Sofia

 

Бродиловци не разбират защо ги наричат варвари и твърдят, че нито едно куче не е умряло при изпълнението на този обичай. За тях ритуалът е свързан с традициите за здраве и добра година за селото.

 

Какво представлява триченето. Мъжете, връзват двойно въже с примка по средата на два дълги кола и в тази примка поставят кучето. Двата кола са приведени един към друг и допрени в горния си край; при рязкото им изправяне, кучето се завърта във въздуха с голяма скорост и накрая пада в предварително изкопан трап с вода или в речен вир. Понякога на опашките на кучетата се завързват тенекии, а децата гонят животните до края на селището, за да „изгонят бяса от тях”.

 

Обичаят обаче, скандализира света миналата година. В статия в шведски вестник беше написано: „Примитивните българи „бесят” кучетата си на въже, въртят ги във въздуха, докато им се изпразнят червата и изпаднат почти в безсъзнание” . Под натиска на общественото мнение бившият кмет на Царево Петко Арнаудов издаде заповед за забрана на обичая и наложи глоби за изпълнението му.

Ритуалът обаче има и своите защитници. Те твърдят, че обичаят е свързан с родовата памет, благодарение на която оцелява един народ. Поставя се и въпросът, дали кастрацията на кучетата е по-хуманна практика…

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук