20.4 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Бургас търси подкрепа за „Европейска столица на културата“ за 2019

Кметът Димитър Николов призовава всички общини от региона да подкрепят кандидатурата на Бургас за „Европейска столица на културата“ през 2019 година. За тази цел той предлага подписването на Меморандум за партньорство и сътрудничество, чрез който към каузата да се приобщят всички заинтересовани страни. Писменото предложение на кмета Николов е изпратено до всички кметове на общини в Бургаска област и културни институции от региона.

Идеята е Бургас да се пребори за титлата Европейска столица на културата, като в проекта се включат събития и на останалите общини в областта и така се наблегне на регионалния характер на кандидатурата.

Община Бургас заяви своята намерение да бъде културна столица още през 2008 г.  Предстои разработването на културна концепция /основно изискване за участие/, която ще акцентира върху важната роля на град Бургас и региона като европейски културен център.

Кандидатурата на Бургас ще бъде представена в серия от събития. Градът ни ще се презентира в Чехия, в рамките на дните на „България в Източна Моравия“, на откриването на изложбата на макети на сгради пред италианския посланик Н. Пр. Стефано Бенацо, в рамките на „Австрийски музикални седмици“ пред Н. Пр. Герхарт Райвегер, както и в рамките на дните на Европейското кино в Бургас, организирани от ЕК.

Подписването на Меморандума за сътрудничество между Николов и останалите  кметове на общини в региона е предвидено за 9 май – Ден на Европа, когато в Бургас ще се проведат серия от събития за празника.

През 2019 година България и Италия ще бъдат домакини на „Европейска столица на културата”. Засега от България официално са заявили желание за участие няколко града, но единствено Бургас организира представяне като регион.

Инициативата „Европейска столица на културата” датира от юни 1985 година, а идеята е на Мелина Меркури. Оттогава до днес повече от 40 града са били „културни столици“. Освен престиж за тях, това събитие е единствен по рода си стимул за развитието им чрез обогатяване на културния живот, творческо разнообразие и сближаване на европейските народи.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук