9.9 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Освежават пешеходните пътеки в цялата страна, 2/3 от тях обезопасяват с неравности

Със заповед на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов бе извършена обстойна проверка на пешеходните пътеки в цялата страна с цел осигуряване на по-голяма безопасност на пешеходците.

Полицейските служители  са направили оглед на общо 2390 пешеходни пътеки, препоръчали са обособяване  на 129 нови  пътеки и са изготвили 344 сигнални писма до общините, областните пътни управления и районните пътни служби.

Според местоположението на пешеходните пътеки, което определя и тяхното сигнализиране, са предложени мерки за обезопасяването им в няколко насоки: освежаване на маркировката – във всички области; за 89%  от пешеходните ленти е необходимо сигнализирането им с пътни знаци.

Препоръчано е при очертаването на пешеходните пътеки да се ползва червена светлоотразителна боя; за 2/3 от 28-те области в страната екипите пътни полицаи и експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството са на мнение, че е необходимо обезопасяването на пешеходните пътеки с изкуствени неравности, както и с допълнително двустранно и насочено осветление;
-използването на конзолни светофари с по три секции /едната от които с графично изображение на пресичащ пешеходец/ се счита за целесъобразно в повече от половината от областите – 57%. Същият е относителният дял и на регионите, в които е уместно  пешеходните пътеки да се преработят като „повдигнати“.

Инсталирането на светофарни уредби е препоръчано в 10,7% от областите.

За всички установени проблеми, констатации и препоръки са изготвени сигнални писма и протоколи до съответната общинска администрация и стопаните на пътя.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук