7.1 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Созополският Граф Дракула привлече украински журналисти

Украински журналисти преминаха днес по един от туристическите маршрути в Созопол, който обхваща историята и археологията на града. Те се впечатлиха от  разказа за созополския Граф Дракула и снимаха откритите само преди дни две средновековни погребения на мъже, прободени с метални колове в гърдите, за да не вампирясат.

“Много съм пътешествал по света, но никъде не съм наблюдавал такова количество древни погребения и това, че в сърцето на единия от погребаните имаше железен кол, говори много…”.

“ Разкопките са фантастични. Всички успяхме да видим созополския граф Дракула и това, което е на повърхността- всичко е интересно. Но разбира се впечатлихме и от това, че тук се намират частици от мощите на Св. Йоан Кръстител.”

 Гид на украинските медии беше директорът на археологическия музей Димитър Недев, който им показа разкопките и откритата манастирска църква в центъра на Созопол, както и музея в града.

 Журналистите разгледаха и реставрираната крепостна стена, а в музея към нея видяха репликата на статуята на бог Аполон, която се е издигала в древността в града.

Украинските журналисти се поклониха и пред мощите на Св. Йоан Кръстител, а обиколката им завърши  с църквата Успение Богородично- един от 28-те християнски храма съществували на територията на стария Созопол. 

Преди да се запознаят с историята на Созопол, журналистите бяха приети от кмета на Панайт Рейзи, който отговори на въпросите им свързани с развитието на туризма в региона, инвеститорския интерес към града и последните археологически открития.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук