9.9 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Избраха фирма за доставката на новите автобуси

Вече има избрана фирма, която ще достави 67 – те чисто нови еко автобуси за градския транспорт на Бургас. Това е полският производител на градски и туристически автобуси, тролейбуси и трамваи Solaris Bus & Coach. Поръчката е част от големия проект „Интегриран градски транспорт на Бургас“, който се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие“ .

Фирмата – производител бе избрана след проведена открита процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на ЗОП за доставка на 28 дизелови съчленени и 39 метанови солови нископодови автобуси за масов градски транспорт. Solaris Bus & Coach отговори най-пълно на всички технически изисквания и бе одобрена измежду 7-те утвърдени имена в автобусната индустрия, участващи в конкурса.

Отличителните черти на автобусите на Соларис са в некорозиращите компоненти на световно утвърдени производители, асиметричното предно стъкло, позволяващо по-добра видимост за пътниците на автобусните спирки, екологосъобразност, икономичност и надеждност.

Новите автобуси ще се движат по специално обособени ленти /бърза автобусна линия/ с приоритет на светофарните уредби и ще бъдат оборудвани със системи за електронно таксуване, видеонаблюдение и GPS. На монтирани по спирките информационни табла, пътниците ще получават информация за пристигащите автобуси в реално време. Дизеловите автобуси, които ще достави Соларис в Бургас са с двигател на Даф, а метановите на Ивеко.

Предложеният срок за цялостна доставка е по-малко от 5 месеца, като първите 6 автобуса се очаква да пристигнат в Бургас в срок от 90 дни след подписване на договора.

„С пристигането им, Бургас ще стане първият български град с атрактивен, високоскоростен и напълно обновен обществен превоз. За комфорт на гражданите всички нови автобуси ще бъдат нископодови и оборудвани с климатици. Освен това новите автобуси ще облекчат значително трафика и ще решат голяма част от транспортните и екологични проблеми на града“, каза кметът Димитър Николов.

15,5 млн. евро от сумата, предвидена по проекта ще бъде разходена за закупуване на 67 – те модерни екологични автобуси. Освен по предлагана цена, автобусите бяха оценени и по енергийни и емисионни разходи, технически характеристики, включващи и експлоатационни разходи, както и по предлаганите от фирмите – кандидати гаранционни срокове.

Соларис Бус енд Коуч е сред водещите в Европа производители на модерни нископодови градски и междуселищни автобуси, тролейбуси, автобуси със специално предназначение и трамваи, отговарящи на най-високите европейски стандарти за намаляване на вредните емисии. Компанията разработва предимно иновативни превозни средства и произвежда първия в Европа автобус с хибридна технология Solaris Urbino 18 Hybrid. Набляга на безопасността и комфорта на водача и пътниците. До момента фирмата е произвела над 8000 автобуса, 65% от които за износ в 22 европейски държави, Русия и Дубай.

„Освен доставката на новите автобуси, предстои пълно обновяване на автобусното депо на общинската фирма „Бургасбус” с изграждане на дизел и метан станции в него, модерна централна автобусна спирка, реконструкция на автобусните терминали, проектиране на паркинги в буферните зони на града и изграждане на 4 пешеходни надлеза, и нови 24 км. велоалеи“, допълни кметът Димитър Николов.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук