11.5 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Златко Димитров: „Слънчев бряг” АД не храни партии, а защитава държавния интерес

Слънчев бряг е стандарт в туризма и не е допустимо да се превръща в предизборна разменна монета, заяви изпълнителният директор на едноименното акционерно дружество Златко Димитров. Отговорът е по повод заканата на БСП да ликвидира дружеството и да подари инфраструктурата на община Несебър. Водачът на червената листа в Бургаски регион Димчо Михалевски направи изявление в предизборна среща, че “БСП обещава на Съюза на хотелиерите да подари инфраструктурата на Община Несебър, защото държавното дружество “Слънчев бряг” АД било изпразнено от съдържание и било “партийна хранилка”.

 

Златко Димитров определя изявленията като популистки и безтговорни. БСП и Тройната коалиция са имали достатъчно време между 2001 и 2009 г. да решат проблемите с инфраструктурата на комплекса. Това не само не е направено, но „Слънчев бряг” АД  тогава е било наистина партийна хранилка, защото е било източвано от определени фирми и кръгове, както твърди водачът на листата на социалистите Димчо Михалевски. До идването на ГЕРБ на власт в “Слънчев бряг” АД не беше правена ревизия повече от 10 г. именно поради тази причина. Вероятно кандидат-депутатът знае прекрасно каква е била практиката на Тройната коалиция и прави своето изявление по презумция за управлението на неговата партия. Оставяме настрана факта, че г-н Михалевски никога не е бил представител на Бургаски регион, напълно непознат е на местните хора и няма никакъв опит и компетенции в областта на туризма.

 

След смяната на властта, сегашното ръководство на “Слънчев бряг” АД направи за пръв път финансова ревизия и разкри колосални злоупотреби и източване на държавни средства, което е предоставено на Прокуратурата и за което има образувано разследване. Във времето, когато социалистическата партия управляваше държавата, акционерното дружество е разполагало с огромната сума от над 300 млн. лв., придобити от приватизацията на обектите в курорта. Тези пари са изразходвани именно по време на управлението на БСП. В периода до 2009 г. най-зеленият и хубав български летен курорт придоби вид на бетонно гето, заради действията на червени министри и зам.министри, обслужващи частни интереси, а не дългосрочна национално-отговорна стратегия за развитие на туризма. Качеството на обслужване падна, заедно с класата на туристическия клиент. Хаосът и мутризацията на Слънчев бряг бяха очевидни не само за българското общество. Сега вместо БСП да признае своя тотален провал в туристическия бранш и бетонирането на българското Черноморие, червените активисти демонстрират арогантност и дават заявка за нови лобистки политики, несъобразени с обществения интерес.

 

Сега „Слънчев бряг” АД поддържа инфраструктурата на комплекса на „санитарния минимум” от собствени приходи. За пръв път се въведе ред и законност с регламентиране на придвижването на МПС по алеите, с въвеждане на видеонаблюдение и пресичане на неконтролираното присъствие на криминален контингент. Това дава своите положителни резултати. За пръв път от много години насам, благодарение на усилията на новото ръководство Слънчев бряг е атрактивен за по-висока класа западноевропейски туристи. Българският курорт е избан за място на организирани почивки на пенсионерите на Австрия, което е огромно независимо признание за въведените нови правила, грижата за инфраструкрурата и осигуряването на реди и сигурност. Курортът действително се нуждае от държавна подкрепа, за което ръководството на дружеството нееднократно е сигнализирало и предлагало механизмите, по които това се случи. Те, обаче, не включват подаряване на инфарструктура на Община Несебър, в чието изграждане и поддръжка държавата е вложила милиони левове.

 

Именно “Слънчев бряг” АД от 3 години сигнализира и констатира големия брой незаконни обекти на територията на курорта, които загрозяват неговия вид и предизвикват негативни реакции сред почиващите. Община Несебър доказа своето нежелание да се справи с този тежък проблем, който е изцяло от нейните компетенции. Напротив, през годините проблемът с незаконните обекти е ескалирал, именно с негласното одобрение на общинските власти, които вероятно имат своя интерес от подобно статукво, заедно с частни собственици. Обединяването на подобни интереси в никакъв случай не работят за доброто на българския туризъм и интересите на обществото, които се защитават неотменно от “Слънчев бряг” АД. Дружеството се явява своеобразен гарант лобистки интереси да не превземат отново най-големия български курорт.

 

Не на последно място социалистическите методи по “подаряване” или изземване на собсвеност са отречени като обществено вредни от историята. Не трябва да се забравя, че “Слънчев бряг” АД е търговско дружество, което се подчинява на Търговския закон, а не на болшевишки принципи. Макар и с мажоритарно държавно участие, дружеството има частни акционери, които упражняват своите законни права и отговорности в подръжката на инфраструктурата на комплекса и в грижата за неговото добро управление, в полза на българските и чужди туристи, а не на определени собственици, приписващи си правото да се разпореждат с туризма в своя лична изгода.

 

Ръководството на “Слънчев бряг” АД призовава БСП кандидатите да не се изкушават повече да залагат на популистки лозунги и да не повтарят грешките си от миналото, а да погледнат отговорно на проблемите пред българския туризъм и в частност към Слънчев бряг, който е пример на политиката на прехода. Това е каузата, която трябва да обединява професионалистите в този бранш, който понесе големи щети от хищническата приватизация и дезертирането на държавата от стратегията в туризма през последните години. Предизборните призиви, особено в навечерието на сезона, могат единствено да създадат напрежение и хаос и да доведат до големи щети за хората, които разчитат единствено на туризма, като свой поминък и препитание. Не може да се пренебрегне също, че туризмът е и вид външна политика, защото създава траен имидж в международен мащаб за българското общество и държава.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук