24.3 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Созополският вампир се завърна у дома си /ексклузивни кадри/

Созополският Граф Дракула се завърна у дома си и от днес може да бъде видян в Археологическия музей в града, заедно с възстановката на лицето , направена по черепа му от проф. Йордан Йорданов. Очаква се вампирът да  се превърне в туристическа атракция и той да бъде включен в десетте топ дестинации на няколко големи световни туристически агенции за вампирски туризъм. Откриването на созополския вампир бе една от трите световни новини за месец юни 2012 г., а National Geographic направи филм- възстановка на средновековния ритуал в автентичната среда, където бе намерен скелета на созополския вампир. Какво знаем за личността на вампира година по-късно- дали  е бил пират на име Кривич или римски аристократ.

Скелетът беше пренесен от Националния исторически музей от специалист – реставратор, който внимателно експонира вампира и проследи дали всяка кост е на мястото си.

Гробът с тялото на мъртвец, прободено с железен кол в сърцето, беше открит през юни миналата година непосредствено зад абсидата на средновековния храм „Св. Николай Чудотворец” в Созопол. Една година по-късно мистерията около странното погребение продължава да разпалва човешкотото въображение. Вече е  излезе и първия роман, вдъхновен от созополския вампир- „Капка кръв за вампира” от Галина Златарева.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук