13.2 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Магията на „Музите” завладява Созопол

Сдружение Музите  и Община Созопол  с подкрепата на Евтерпа България и партньорството на читалище ,,Отец Паисий“ организираха  от 5 до 15 юли осмото издание на Международен младежки фестивал на изкуствата „Музите” – Созопол 2013.

Над 1300 деца и младежи от  Украйна, Литва, Словакия, Беларус, Австрия, Молдова, Чехия, Македония, Латвия, Норвегия, Русия, Грузия, Полша, Кипър, Словения и България се потопиха в света на „Музите” и  омагьосаха с чар, цветове и талант многобройните туристи и гости на Созопол!

Богатата 11 дневна програма на арт феста даде нови и интересни възможности за представяне на всички изкуства.

 

С Гала концерт на всички участници и връчване на голямата награда „Grand prix” и специалните награди на фестивал Музите завърши единадесетдневия празник на изкуствата и младостта в Созопол. На тържествена церемония в летния театър „Аполония” купата „Grand prix” на фестивала грабна Ансамбъл „Волиняночка“ при Двореца на културата в град Луцка от Украйна, наградата на кмета на Община Созопол бе присъдена на  Дамския камерен оркестър към Катовицкия въглищен холдинг – Полша.

Отличието на Сдружение Музите връчи неговият председател г-жа Христина Кръстева на  Танцов клуб „Огледало”.

 

Фестивалът протече в две сесии. Първата имаше конкурсен характер, втората от 11 до 15 юли даде възможност за изява на участници и шоупрограми.

Конкурсната част  на първата сесия на Международния младежки фестивал на изкуствата Музите в Созопол, която приключи на 11 юли, събра над 1300 млади творци от 15 държави. 700 от участниците са от страната, а 600 от чужбина.  Новото в тазгодишното осмо издание е конкурсният характер на първата сесия на фестивала. Организаторите Сдружение Музите и Община Созопол  решиха да има оценяване от компетентно жури и награждаване на участниците в разделите – танцово изкуство, музикално изкуство, театър и нестандартни  форми.

В раздел „Танцово изкуство“ се представиха 22 колектива от България, Русия, Украйна, Молдова, Норвегия и др. В истински празник на танца и красотата се превърна конкурсната програма, която се  проведе на откритата сцена на летния театър Аполония. Младите танцьори и техните хореографи си „свериха часовниците“ за новите тенденции в танца. Публиката в Созопол стана съпричастна  на творческата надпревара и аплодира и подкрепя изпълнителите. Много силно се представиха съставите от Русия, Украйна и Молдова, които заслужено спечелиха призовите места в конкурсната програма.

За първи път на фестивала участва танцова формация от Норвегия The Norwegian Folk Museums Dance    – Норвегия, която показа интересни  фолклорни танци, впечатли публиката с малко познати  за българския зрител фолклорни изпълнения. Те спечелиха второ място, а първо отиде при  Ансамбъл „Волиняночка“ при Двореца на културата в град Луцка от Украйна.

В раздел Музикално изкуство конкуренцията беше най-ожесточена, а публиката в Созопол   стана свидетел на грандиозно музикално шоу, в което се представиха участници  в  разделите класическа музика, народни песни и забавни песни. Откроиха се детски хор „Звончина” от Македония,  String orchestra Jesenik  – Чехия, Ансамбъл „Весьольие нотки“- Украйна, който взе приза при народните песни, също и Вокална група „Бижу” от гр.Ямбол и др.

Много силно участие имаше и в раздел „Театър”. Представленията се играха в продължение на два дни на сцената на Читалище „Отец Паисий”. Интересните  творчески решения и талантливата игра на децата затрудни изключително много журито. В крайна сметка с първото място бе отличена  Театрална школа „Смехурковци” за представлението „Тартюф” на Молиер, за второ Театрална школа „Ведна”  за „Красавицата и звярът” и на трето Вокално-театрална формация „Врабчетата” за „Самолетът беглец”. За театър бе връчeна и специална награда на формация „Феникс” от Варна за постановката „Ромео и Жулиета – да поговорим за любовта”.

 

В раздел „Нестандартни  форми” журито и публиката единодушно откроиха изпълненията на Школата за атракционни изкуства към Националния дворец на децата- София, огненото шоу на Театрална школа „Смехурковци”- Банкя и модното шоу на Студия „Пчелка” от гр. Минск.

На финала на конкурсната сесия на тържествена церемония председателя на сдружение Музите – г-жа Христина Кръстева връчи  медали  и купи различните раздели на индивидуалните изпълнители и групите.

.

 

От 11 до 15 юли фестивалът Музите продължи с представянето на специални изяви на участници и шоу програми.

Пъстро Дефиле с около  1000 млади творци – премина по улиците на гр. Созопол и завърши на сцената на летен театър „Аполония“. Там г-жа Христина Кръстева – председател на Сдружение „Музите” поздрави участниците във втората сесия и им пожела прекрасни изяви и творчески върхове. Многохилядната публиката в Созопол стана свидетел на тричасов концерт от музика, танци и песни. На сцената се представиха всички участници във фестивала от раздели „Танцово изкуство“ и „Музикално изкуство”.

Сред участниците са творчески колективи от 15 държави като Младежки симфоничен оркестър „Стринг оркестра” от Чехия, Дамски салонен оркестър към Катовицкия въглищен холдинг – Полша, Фолклорен ансамбъл „Лучка” от Братислава, Словакия, Фолклорен ансамбъл „Фолк дер”  от Кипър, Ансамбъл „Тандем”  от Беларус и др.

Програмата продължи до 15 юли с представяне на останалите видове изкуства. Изложба с творби от участниците в пленера в раздел „Изобразително изкуство” се откри в Актовата залата на Читалище „Отец Паисий”. На 14 юли в раздел „Литература” се представи Гери Турийска и нейният проект „Пощенска кутия за приказки” .

„Музите”  Созопол 2013  е място за срещи на различни култури и успешно вече VІІІ години следва мисията си да подкрепя развитие на изкуството сред децата и младежите.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук