23.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

По-евтин ток след Нова година

Извънредно и без обществено обсъждане и консултации с енерго дружествата Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) реши да намали цената на тока за бита през нощта с нови 10 процента, а на тарифата през деня с още един процент. Това обяви на пресконференция председателят на регулатора Боян Боев.

Общественото обсъждане ще се проведе впоследствие на 27 декември. Намалението влиза в сила от 1 януари. В началото на декември от комисията обявиха, че търсят начин за допълнително понижаване на цената на тока. Очакваше се това да е възможно през февруари – март. За да се случи това, са намалени технологичните разходи на електроразпределителните дружества, като е намалена цената за пренос и достъп от 12.47 лв. на мегаватчас на 6.91 лева, предава standartnews.bg

За малкия бизнес също ще има намаление на цената на тока, като при него дневната тарифа ще спадне с процент и половина. За да се оздрави НЕК, цената на електроенергията от обществения доставчик, която ерепетата купуват е увеличена от приблизително 95 лв. на 100.43 стотинки, като в резултат на това в компанията – изпаднала в тежко финансово състояние, ще се влеят 120 млн. лева. Намирането на резерви в ЕРП-тата е вследствие на независимо експертно становище.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук