9.9 C
Бургас
четвъртък, април 18, 2024

136 години от Освобождението в Бургас

С военен ритуал по издигането на националния флаг пред сградата на община Бургас започнаха честванията по повод  136 години от освобождението на България от турско робство. Под звуците на химна се развяха и знамената на Бургас и Европейския съюз. Представителните части на Бургаски военен гарнизон бяха строени пред стотицибургазлии  на пл . „Атанас Сиреков”.

Строят прие командира на военноморска база Бургас Митко Петев, който поздрави блоковете на матроси, сухопътни войски, военните формирования на военновъздушните сили и представителите на офицерите и сержантите от запаса и ветераните от войните.

 

Молебен за благоденствието на страната отслужиха бургаските духовници . На празничното честване присъства кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Павел Маринов, народни представители общински съветници и граждани.

След церемонията бяха организирани и две шествия по главните улици „Александровска ” и „Богориди ”. Венци и цветя бяха положени пред дома полковник Лермонтов , пред паметника на Руския лазарет и този на възрожденците в Приморски парк. Церемония по полагането на венци и цветя имаше и пред Руски паметник. Там бургазлии  почетоха загиналите за свободата руски, румънски и фински войни.

 

 

Тържествата в Бургас продължават в 17.30 часа в Спортна зала „Никола Станчев в комплекс „Меден рудник” където ще се проведе концерт-спектакъл „В прослава на Свободата“. След двугодишно прекъсване в Бургас отново ще се проведе и тържествена заря-проверка по повод Националния празник.

Този път строят на всички части от Бургаски военен гарнизон ще бъде на площада пред „Дружество на художниците“ на ул . „Александровска “ № 22 от 18.00 часа.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук