16.5 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Ритуално огънат железен меч от V век преди Христа откриха в Созопол

Ритуално огънат железен меч от пети век преди новата ера откриха в Созопол. На интересната находка се натъкна екип от археолози по време на спасителни разкопки, които се извършват във връзка с проекта за воден цикъл в морския град. По време на проучванията на терена археолозите се натъкнаха на древен некропол от 5 в пр.н ера, в който бяха открити ритуални предмети, монети, части от накити и бита. Откритият гръцки меч ще бъде реставриран, след което ще бъде изложен в музея.

„ Един много добре запазен железен меч, гръцки. Може би с дата 5-4 век преди новата ера. Този меч е бил поставен в гроба на мъж аполониец, жител на антична Аполония. Идеята е когато мечът бъде поставен в гроба, тоест да мине в отвъдното царство, също като своя притежател ритуално да бъде умъртвен,затова е огънат. Общата му дължина е около 75-80 сантиметра. Находката е ценна, защото това е едва трети меч открит в Аполония след десетилетия археологически разкопки в региона.  Не планираме да бъде изправен защото тази му форма е всъщност последната, в която е бил използван и е коректно е спрямо историята той да бъде изложен в музея по този начин”, разказа археологът Маргарит Дамянов.

Последните проучвания на некропола на древната Аполония Понтика дават информация за още два исторически периода. Гробовете, открити в гръцкия некропол от 5 в пр.н ера, са вкопани в по-ранно тракийско селище, а още по-дълбоко екипът археолози се натъкват и на следи от неолитната епоха, датиращи от преди 7 хиляди години.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук