10.4 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Футбол и народна топка на Спешъл Олимпикс

На 14 април 2014 традиционно от град Бургас се дава стартът на регионален спортен празник, част от събитията в Европейската футболна седмица на Спешъл Олимпикс в рамките на националната промоционална кампания „ДА ИГРАЕМ ЗАЕДНО!”.

Спешъл Олимпикс

Очакват се повече от 1000 деца от над 100 училища от повече от 60 населени места да се срещнат на спортните площадки в рамките на 20 регионални турнира – 10 по футбол и 10 по народна топка в цялата страна в периода до 30 април 2014 година в 10 български града  – Бургас, Хасково, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Разград, Каварна, Велико Търново, Банско и София.

 

Програмата на Регионалния празник в Бургас включва турнири по футбол и по народна топка с участие на смесени отбори – 6 по народна топка и 5 по футбол за деца със и без интелектуални затруднения от Бургаска и Сливенска област.

 

“Нашата цел е да насърчим Помощните училища и Ресурсните центрове заедно с техен партньор средно общообразователно училище да предложат нови възможности за децата със и без интелектуални затруднения да играят заедно национално популярните игри – футбол и народна топка” – сподели проф. д.пс.н. Татяна Янчева –  председател на Спешъл Олимпикс България.

 

По време на кампанията Спешъл Олимпикс продължава своя проект Младежки форуми. По време на спортните състезания, в които участват двойки от един Спешъл Олимпикс атлет и един партньор от училище с интегрирано обучение. Тези двойки ще се включат в дискусия, посветена на проблемите на интеграцията на хората с интелектуални затруднения. Форумът ще излъчи двойката – участник в Националния младежки форум‘2014.

 

В чест на празника стартира Факелна щафета на полицаи от Областна дирекция на МВР, които ще пренесат Огъня на надеждата в подкрепа на Спешъл Олимпикс по улиците на Бургас.

 

През 1981 година Ричард Ламунион, шеф на полицията в Уичита, щата Канзас (САЩ) – стартира Програмата “Факелната щафета на служителите на реда”. До момента повече от 85 000 служители на реда, Бил Клинтън (Президент на САЩ), Джордж Буш (Президент на САЩ), Траян Бъсеску (Президент на Румъния)  са пренесли Огъня на Надеждата през 35 държави.

Целта на Европейската футболна седмица на Спешъл Олимпикс‘2014 е съвместно с европейската футболна общност да създадем повече възможности за развитие на футбола сред хората с интелектуални затруднения. В Европа повече от 55 000 атлети с интелектуални затруднения ще участват в над 420 прояви в 50 страни, подкрепени от УЕФА и Националните футболни федерации и клубове.

Традиционно Българският футболен съюз и неговите регионални структури, заедно с други 37 национални футболни федерации и повече от 70 футболните клуба в цяла Европа, включително глобалните футболен посланици- английските отбори – ФК Селтик и ФК ​​Тотнъм, както и италианският Интер Милан. Висшите футболни лиги в Полша, Унгария, Холандия и Финландия подкрепят Европейската футболна седмица и организират курсове за обучение за атлети с интелектуални затруднения.

 

„Ние сме горди, че за 11 поредна година БФС, в тясно сътрудничество със Спешъл Олимпикс България, развиваме програмата за социално включване на хората с интелектуални затруднения чрез силата на футбола да вдъхновява и обединява. – сподели Румен Вълков,  Президент на Аматьорската футболна лига.

 

Движението Спешъл Олимпикс е създадено през 1968 година от Юнис Кенеди Шривър, движено от доброволци за благото на хората с интелектуални затруднения. Спешъл Олимпикс осигурява участие в олимпийски спортове за над 5000 атлети в България и повече от 4,2 милиона атлети в над 170 страни. Спешъл Олимпикс е независима организация, призната от Международния олимпийски комитет.

 

Кампанията „ДА ИГРАЕМ ЗАЕДНО!” се подкрепя от Спешъл Олимпикс Европа, БФС, БСФС,  фондация “ПроСпорт”, Храни ЖИКА ЕООД,  Аматьорска лига на БФС и УЕФА и над 100 български училища, над 20 Ресурсни центрове на МОМН и над 20 Регионални инспектората по образование на МОМН и 12 български общини.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук