17.1 C
Бургас
сряда, април 24, 2024

Диана Иванова – президент на Зонта клуб Бургас: Всяка 4-та жена у нас е жертва на домашно насилие!

„Един от най-мащабните проекти, по които работи „Зонта клуб Бургас” е  по проблемите на жертвите на домашно насилие. Избрахме датата 16-ти април – Денят на българската Конституция , за да дадем гласност на един сериозен проблем в съвременното общество.

Diana Ivanova

 
                                                                                                                                                                            снимка: Диана Иванова беше избрана за президент на новия борд на Зонта клуб Бургас на 12 април 2014г. 
 

Какъв по-подходящ ден да се говори за проблемите на жените, жертви на домашно насилие, да информираме повече хора за правата им, както и за възможностите за закрила и защита. Тревожните данни сочат, че всяка 4-та жена у нас е жертва на домашно насилие.”  Това заяви Диана Иванова*- президент на новия борд на СНЦ ”Зонта клуб Бургас”.

По думите й статистиката за Бургас е още по-тревожна.  За периода юни 2009 – март 2014 г. помощ и съдействие от Център за превенция на насилието и престъпността са потърсили 1402 пострадали, от тях 1191 жени. Всички те са жертви на домашно насилие. През 2012 г., в Бургас, само за период от два месеца – юли и август, са извършени три убийства на жени от техните съпрузи. zonta 1

Съществен проблем и пропуск е също, че България не е ратифицирала Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция. Испания е последната страна ратифицирала конвенцията на 10 април, остава само още една държава да се присъедини, за да започне тя да действа”, обясни Диана Иванова.

zonta 2

Друг съществен проблем е, че много от жените, станали жертва на домашно насилие, всъщност няма къде да отидат. При 7 300 000  население у нас, в разкритите Кризисни центрове в страната има едва 60 легла. В Бургас те са 8. Зонта клуб Бургас поема медицинските прегледи на пострадалите жени, предоставя безплатна юридическа помощ, помага с дрехи и храна за децата.

Организациите от Алианса за защита срещу домашното насилие от градовете  Варна, София, Бургас, Силистра, Търговище, Русе, Плевен, Перник, Димитровград и Хасково, през периода от юни 2012 година до момента, са предоставили подкрепа на над 4000 жени и техните деца,  чрез консултативни центрове, кризисни центрове и подслони, уточни президентът на Зонта клуб Бургас.

Жените на възраст между 15 и 44 години са в много по-висок риск да бъдат жертва на изнасилване или на домашно насилие, отколкото да се разболеят от рак, да станат жертва на пътен инцидент, на война или малария (Статистика на Генералния секретариат на ООН, 2008 г.).

Какво е домашно насилие?

Домашно насилие е всеки един акт или опит за:

физическо насилие ако Ви блъскат или нанасят удари, ритници, плесници; ако се хвърлят по Вас предмети; или се отправят заплахи с оръжие или нараняване с него; ако Ви се налага физическо възпрепятстване да напуснете дома си; ако Ви заключат някъде против волята Ви; ако Ви се откаже наложителна помощ, когато сте болен, наранен или при бременност; ако Ви възпрепятстват да потърсите медицинска помощ; ако някой бие децата Ви; ако някой заплашва с физическо насилие Ваши роднини или приятели и др.

сексуално насилие: ако някой Ви принуждава да се събличате против волята Ви; принудително Ви подтиква към полово сношение против волята Ви (включително и след побой); принуждава Ви да гледате и/ или да повтаряте порнографски действия и др.

емоционално и психическо насилие: ако постоянно Ви критикуват, крещят и Ви обиждат; забраняват Ви да ходите на работа; не Ви позволяват да се срещате с други хора и да поддържате отношения с близки и роднини; не Ви позволяват  да се обаждате по телефона;  унижават Ви пред хора; заплашват Ви, че ще Ви изгонят от дома Ви; заплашват да Ви вземат децата; системно и несправедливо наказват децата Ви или не Ви  допускат до тях и др.

икономическо насилие: налагане на пълен контрол над домашния бюджет от страна на член на семейството Ви; когато някой се опитва изцяло да контролира семейния бюджет, сам да взема финансовите решения и да си присвоява всички семейни доходи.   Насилието се осъществява чрез принудително ограничаване на личния Ви живот, личната Ви свобода и личните Ви права. Домашното насилие се извършва от лица, с които сте или сте били в родствена и/или семейна връзка – съпруг/а и бивш такъв, родител, дете, настойник, попечител, приемен родител и др.

Как можете да се защитите? 

  1. Да се обадите на тел. 080018676 – национална гореща телефонна линия за пострадали от насилие
  1. Да се обадите на тел. 112
  1. Ако сте от Бургас или региона, да се обадите в Център за превенция на насилието и престъпността, на тел: 056/82 52 05. Ако сте в състояние, можете да отидете на място в институцията – гр. Бургас, бул. „Мария Луиза” № 9.
  2. Да поискате от лекар да Ви издаде документ, в който писмено да удостовери констатираните от него увреждания или следи от насилието, извършено върху Вас и/или детето Ви.
  3. Да подадете молба до районното полицейско управление за налагане на спешни мерки за закрила от домашно насилие.
  4. Да подадете молба за издаване на заповед за налагане на защитни мерки, причинени от домашно насилие, до районния съд по постоянния или настоящия Ви адрес, директно или посредством районното полицейско управление.
  5. Да разкажете за насилието на тези, на които се доверявате, и да ги помолите за помощ.

Най-важното!

Ако сте жертва на насилие – недейте да мълчите! Насилието не е тема-табу! Не носите вина, в каквото и да Ви убеждават! Кажете НЕ днес!

  • Диана Иванова е член на ЗОНТА КЛУБ БУРГАС от 2011г. Магистър „Икономика и управление на недвижими имоти“ в ИУ Варна. В бизнеса с недвижими имоти е от 1998г, управляващ партньор на една от водещите компании за имоти в Бургаски регион „Омега“. Член на УС на Национално Сдружение Недвижими Имоти. Семейна с две деца.
7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук