11.5 C
Бургас
вторник, април 23, 2024

Наемателят на Северния плаж: Твърденията на НФСБ са неоснователни

Твърденията на представители на политическа партия НФСБ за нарушения на морски плаж „Бургас-Север” са манипулативни, подвеждащи, напълно неоснователни и във вреда на обществените интереси. Това е становището на концесионера на ивицата, разпространено до медиите днес. 

плаж

С невярната формулировка „разораване на плажа”, тенденциозно се заблуждават гражданите, създават се конфликти между управляващите, наемателят на плажа и обществеността, пише още в съобщението. Концесионерът отново заявява, че изграждането на зимни щормови валове през есенно – зимния период по плажа не представлява разораване, а депониране на пясъка с цел препятстване на морските вълни и запазване целостта на пясъчната ивица.

Фирмата-наемател издигна пясъчните диги, след получено писмо от Областна управа /изх.номер 26-00-526(1) от 3 ноември 2013 г./, с което бе дадена възможност за направата им за защита на морския плаж от наводнение и абразия.

Становището на фирмата-концесионер идва след като представителите на партия НФСБ поискаха оставката на областният управител. Искането бе аргументирано с разкопаването на северния плаж и редицата нарушения, извършени от страна на концесионера на плажа.

„По повод оформяните пясъчни диги през зимните месеци, още в началото на 2013 г. бе извършена проверка на Северния плаж от различини инстанции. Проверяващите установиха, че сезонните временни пясъчни валове, които впоследствие се разстилат и заравняват, не водят до вредоносен резултат, не влошават състоянието на пясъка и същевременно препятстват намаляването на неговото количество. Предвид факта, че морски плаж „Бургас-Север” не попада в защитена територия по смисъла на Закона за защитените територии и Закона за биологичното разнообразие, съответно не е налице нарушение по тези Закони“, отчита от своя страна концесионерът.

Фирмата наемател на Северния плаж, разполага с официално становище на Басейнова дирекция, в което ясно се казва, че депонирането на пясъка с цел препятстване на морските вълни и запазване целостта на пясъчната ивица не води до засягане на водния обект – Черно море и съответно не е налице нарушение и на Закона за водите. Налични са и документи и становища, издадени от експерти на Българската академия на науките.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук