18.8 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Таню Атанасов: Нужен е обществен натиск върху държавните органи за изграждане на обходни пътища

Увеличават се обажданията от Бургас към спешния телефон 112, посочва статистиката за миналата година. Постъпилите сигнали са в 12 направления, основните от които за регистрирани ПТП – та и нарушаване на обществения ред.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Тази информация е важен източник от една страна за оценка активността и съпричастността на жителите на нашата община към проблемите на ежедневието, а от друга за вземане на адекватни и бързи решения по конкретните проблеми, посочени от тях”, споделя общественият посредник на Бургас –  Таню Атанасов в изпратения от него доклад за активността на бургазлии.

Според него, неконтролируемо нарастващият брой на моторните превозни средства и липсата на обходни пътища към южното и северното крайбрежие, са причини за високия брой катастрофи. Атанасов е на мнение, че трябва да се окаже граждански натиск върху държавните органи за финансиране в този аспект. 

„Бавно, но сигурно автомобилите унищожават градовете. Ако не бъде предприето нещо, ако не бъде наложен нов ред, пътния транспорт особено личните и частните пътнически и товарни превозни средства – не само ще  е причина за гибелта на градовете, но до голяма степен ще допринесе и за разрушаване на околната среда в глобален мащаб“, категоричен е омбудсманът.

Според предоставените от него данни, гражданското самосъзнание на бургазлии се е покачило и относно неспазване правилата на паркиране – спрени автомобили върху зелени площи, тротоари и междублокови пространства. Регистрирани са 1164 сигнала за безразборно спрени коли към единния телефон за спешни случаи.

Подобренията, направени в обществения транспорт със закупуването на нови автобуси и тролейбуси, изграждането на велоалеи и предоставянето на възможност за придвижване с колело под наем спомага за по-доброто екологично състояние на града и по-малко оплаквания от бургазлии, смята Атанасов и допълва: „Обажданията на гражданите с цел предотвратяване на евентуални инциденти говори за повишената отговорност и съпричастност на хората към възможните негативни последици за самите тях или околните.“

Значително по-малко са регистрираните сигнали за необезопасени сгради и опасни дървета, бездомни или свободно пуснати кучета, неработещи светофари и наличие на шум в жилищните сгради.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук