23.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Филм на Камен Калев на кинофестивала в Кан през май

Камен Калев е българският режисьор поканен да участва в проекта “Мостовете на Сараево” съвместно с Жан Люк Годар, Сергей Лозница, Кристи Пую, Урсула Майер и др. Премиерата на филма ще бъде по време на Киновестивала в Кан тази година, съобщиха вчера по време на пресконференцията в Париж, организаторите на най-мащабното киносъбитие в Европа.

“Мостовете на Сараево” е ко-продукция между Франция, Португалия, Босна, Швейцария и Германия. Проекта стартира по идея на Жан Мишел Фродон, главния редактор на френското списание  “Кайе дьо Синема” съвместно с организаторите на кинофестивала в Сараево.

Филмът представлява омнибус от тринадесет отделни, късометражни филма на признати, европейски режисьори, сред които Камен Калев,  Кристи Пую, Жан Люк Годар, Сергей Лозница, Урсула Майер, Леонардо ди Костанцо, Анжела Шенелек, Владимир Персич, Айда Бегич,  Винченцо Мара,  Марк Реча, Тереза Вилаверде, Изилд ле Беско.

Темата на филма е Сараево и началото на “Първата световна война” през 1914г. Задачата на режисьорите е всеки един да покаже, как той вижда Сараево и какво е значението на града в контекста на  евроопейската история през последните сто години. Давайки пълна свобода на изразните средства на режисьорите и без ограничения в сюжета и стилистиката.

“Скъпа моя нощ” на Камен Калев е българското участие в проекта и пресъздава убийството на  австрийския престолонаследник Франц Фердинанд на 28 юни 1914г. (стар стил 15 юни)  в Сараево, което се счита и за събитието, сложило формално началото на “Първата световна война”. В главните роли на филма участват Самуел Финци, в ролята на Франц Фердинанд, швейцарския актьор Жил Чути и Гергана Плетньова, в ролята на  София Хохенберг, съпругата на престолонаследника.

След пресконференцията, която се проведе вчера в Париж, където бяха обявени имената на филмите, които ще вземат участие в официалната селекция на кинофестивала в Кан, бе обявено, че “Моствете на Сараево” ще участва като част от официалната селекция, вън от състезателната програма в секцията “Специални прожекции”.

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук