18.2 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Великденско послание на Сливенския Митрополит Йоаникий

До благолюбивите пастири, до всечестните монаси, монахини и до всички православни християни от Сливенска епархия. 

„Да очистим чувствата си и ще видим недостъпната светлина на Христовото Възкресение.“/Тропар на І песен от Възкресния канон/

Да въздадем слава и благодарност на Бога, Който милостно погледна към Своите раби, за да празнуваме и тази година най-великия Християнски празник – Възкресение Христово. Само този празник е наречен празник на празниците и тържество на тържествата, защото донесе най-великата победа – победа над дявола, ада и смъртта.

Вярата във Възкресението открива нови духовни хоризонти. Надеждата от Възкресението дарява упование. Любовта към Възкръсналия Христос ни прави братя и ни помирява с враговете. Този празник ни извисява духовно, подкрепя морално и ободрява молитвено. Непобедима е силата от Възкресението. Неизказана е радостта от Възкресението. Неоценимо е богатството от Възкресението.

„Славете Господа, защото Той е благ, защото милостта Му е вечна.“ /Псл. 117:29/ Мрачен и тъжен бе денят, в който нашите прародители Адам и Ева нарушиха Божията заповед. Скръбен бе часът, когато напуснаха Едемската градина. Божията присъда бе справедлива. Но Бог не забравя Своето най-висше творение. Бог е любов неизменна. Бог вдъхна надежда за съгрешилите. Изминаха много векове, докато се роди най-чистата и свята девица, която роди невместимия Бог. Само Господ Иисус е едничък безгрешен. Само Той можеше да ни освободи от греховете, само Той можеше да ни спаси чрез кръста и страданията.

Господ Иисус Христос възкръсна от мъртвите и със смърт смъртта разруши, съкрушена е силата на дявола и отново отвори за повярвалите райските двери. „Тоя ден е Господ сътворил: да се зарадваме и да се развеселим в него.“ /Псл. 117: 24/ Къде е тази радост? В греховното и скверното? С обогатяване само със земни блага? В суетна слава ли? Няма радост, купена с беззаконие. Няма утеха от нечестното богатство. Няма спокойствие от суетната слава.
Празникът на Христовото Възкресение излъчва Божествена светлина, която поражда небесна радост.

„От нашия Бог Отец се излива светлина, непристъпна за всички грешници, но достъпна за праведниците, която изгрява в душите им и става за тях неизказана радост, мир, който превъзхожда всеки ум, сладост, наслаждение и ненаситно веселие сега и в безкрайните векове. Накратко ще кажа /самият аз се удивлявам на всичко това и нямам сили да кажа нещо повече/ – истинският и верен Бог още в настоящия живот дава на верните Си като залог начатъците на всички ония блага, чиято красота не е виждало окото, помрачено от страсти; за които не е чувало ухото, запушено от незнанието; и сърцето на човека не е усетило какво е приготвил Бог за ония, които Го обичат… да прекарват живота си на земята сякаш живеят на небесата… сякаш вече са прославени с безсмъртие, ходят в мрака на света, сякаш ходят по светло и в незалязваща светлина, дишат, сякаш вдишват въздух, из¬пълнен с райска сладост, имат в себе си дървото на живота и храната на ангелите, небесния хляб, с който като се хранят, всички невеществени ангелски чинове се оживотворяват за безсмъртие.“ /Преп.Симеон Нов Богослов. Бисери I част, стр.18/

Човекът на земята често пъти унива пред неправдите в живота. Скърби пред пагубната отчужденост. Тъгува от задълбочаващото се неразбирателство. Възмущава се от грубото противоречие в обществото. Но, ако си твърд във вярата, „винаги ще се радваш, ако животът ти винаги е обърнат към Бога, и надеждата за въздаянието ще облекчава житейските скърби.“ /Св. Василий Велики/

Сърдечно поздравявам богопреданите пастири, които с радост и послушание изпълняват пастирските си задължения, които с търпение и любов благовествуват вечното Божие слово, които бдят духовно над себе си и своето паство като дават достоен пример на енориашите си, които редовно се изповядват и винаги точно изпълняват клетвеното си обещание при ръкоположението си.

Благославям богопреданите монаси и монахини, които непрестанно се молят за бедните, боледуващите и страдащи братя и сестри. Поздравявам и всички служители при Светата Сливенска Митрополия, църковнослужители и всички православни християни от Сливенската епархия със светлото Възкресение Христово и молитствам за всички душевно и телесно здраве и с общи усилия да изпълняваме безропотно възложеното послушание и да запеем заедно:

„Днес е ден на Възкресението! Нека всички се просветят от тържеството и да се прегърнат един друг; и на онези, които ги ненавиждат, да кажат: братя! Да простят всичко заради Възкресението и тъй да викнат: „Христос възкръсна от мъртвите, със смърт смъртта победи и на тия, които бяха в гробовете живот подари.“

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ! АМИН!

Пасха Христова, 2014 г.
+ Сливенски Митрополит Иоаникий

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук