20.4 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Любопитна изложба в Природонаучния музей

В Природонаучния музей на Бургас ще бъде открита изложба, посветена на 22 април – Световният ден на Земята, съобщиха от РИМ-Бургас. Изложбата е „Природата рисува магията на камъните”. Светла и Александър Иванови гостуват с колекция от ахати и ясписи, старателно обработени и перфектно полирани от тях . Човек трудно успява да откъсне поглед от един красив ахат.

*Снимка: zonaburgas.bg
©Снимка: zonaburgas.bg

Това е камък за хора с въображение и нестандартна мисъл – поети, художници, ваятели, откриватели. Критериите цвят – прозрачност, тук отстъпват на заден план, след тези за щрих, рисунък и уникалност. С тази изложба искаме да дадем възможност на посетителите да се насладят на магията на камъните и да провокираме тяхното въображение.
На 22 април 1970 г. в САЩ и Канада по инициатива на американския сенатор Гейлор Нелсон 20 милиона американци излизат на демонстрации. Те настояват политици, държавници и бизнессреди да включат в приоритетите си опазването на околната среда. Като резултат от това събитие се оформя мощно движение в което в последствие се включват над 174 държави.

България отбелязва този ден от 1992 год. Тогава у нас се сформира Национален комитет за Деня на Земята. Над 30000 български деца се подписват под Декларация за пълномощие на живот на Земята. Тази декларация е връчена на Конференцията на ООН за околната среда проведена в Рио де Жанейро. От тогава всяка година екологичната общност и много българи участват в отбелязването му.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук