9.3 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Реформаторският блок в Бургас почете жертвите на арменския геноцид

Реформаторският блок в Бургас  почете жертвите от арменския геноцид. В 11:30 часа реформаторите поднесоха цветя пред паметника на жертвите, който се намира в двора на Арменската църква, в центъра на Бургас.

„За поредна година десните в Бургас изразяваме съпричастността си с трагедията на арменския народ, която се случи преди 99 години.

реформаторски блок, БургасКато всяка друга година на 24 април  ние сме тук, защото имаме много приятели, симпатизанти и членове на нашите партии, които са арменци. Смятаме, че една демократична държава не може да остане безучастна към подобен акт на насилие. За нас извинението на турския премиер  Ердоган към арменския народ, което  направи вчера, дойде изневиделица.  Надяваме се, че то е било искрено, защото остава в историята като първото извинение на турски премиер за арменския геноцид”, каза Дончо Златев, който е кандидат за  евродепутат от листата на Реформаторския блок.

P1150758Сред дошлите да изкажат своята почит бяха и членове на Гражданския съвет на реформаторите, сред които д-р Лорис Саян и художникът Митков Иванов.

„Годишнината от арменския геноцид е ден, в който всички се прекланяме към паметта на  невинните  жертви и този повод не е само тясно национален, той е и вид гражданска позиция. Много е важно  какво отношение заема човек към  събитията, случили се преди 99 години.  Паметта е ценен  наш инструмент и не трябва да забравяме, защото загиналите заслужават покой и нашия поклон. Те заслужават нашето добро отношение и го казвам не само като член на Гражданския съвет към Реформаторския блок, казвам го и като човек от този етнос, като арменец”, каза д-р Лорис Саян.

Според арменците избитите са 1,5 милиона  души. Първоначално 24 април е обявен за Международен ден за солидарност с арменския народ от Европейския парламент през 1987 г. по повод годишнина от началото на геноцида над арменците в Османската империя през 1915 г. За първи път се чества през 1989 г. В първите години на новото хилядолетие е обявен и за Международен ден в памет на жертвите на Арменския  геноцид.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук