16 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Вигенин: Оптимист съм за усвояването на парите по новия програмен период

“Българската икономика става все по-конкурентноспособна. През следващия програмен период ще имаме нелеката задача да усвоим общо 15 млр. лева, които ще бъдат отпуснати на страната ни по структурни и кохезионни фондове.” Това заяви на среща в Бургаски свободен университет, външният министър Кристиан Вигенин.

Той прогнозира по-успешно усвояване на средствата от предходния транш от европари за България. Пред бургаските студенти Вигенин засегна теми като младежката безработица, екологията, туризма, визовия режим и дори учредяването на Консултативен съвет за Черно море. По думите на министъра, все още не е ясно дали страната ни ще успее да се пребори с Румъния за установяване на структурата у нас.

„В момента се разработва дългосрочна стратегия за развитие на туризма, който е изключително важен за Бургас и региона. Предприели сме необходимите стъпки за издаване на визи на граждани от страни, които не членуват в Европейския съюз и искат да влязат у нас“, допълни Вигенин. Според него, туризмът и екологията са взаимосвързани, което потвърждават и последните европейски политики по околната среда. „Екологията е ключова тема в общото понятие „устойчиво развитие””, категоричен бе външният министър и подчерта, че страната ни следва да използва екологичния си потенциа в помощ на туризма и бизнеса.

Вигенин не подмина и темата „Украйна”. По думите му, има вероятност последните събития там да окажат негативно влияние върху изпълнението на проекта за изграждане на Черноморския пръстен от магистрали. Външният министър изрази надежда, че ще се стигне до конструктивно решение на въпроса и политическото напрежение няма да повлияе върху изпълнението на този важенинфраструктурен обект.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук