12.1 C
Бургас
вторник, април 23, 2024

Пълна промяна в Спешните центрове, започват от Бургас

Над десет Национални болнични комплекса за Спешна помощ ще бъдат изградени в цялата страна. Бургас ще бъде пилотен град в изпълнението на плана на Здравното министерство. Комплексите ще предоставят пълно здравно обслужване. Това обясни при посещението си Бургас, здравният министър Таня Андреева.  

По думите й, вече има изготвен доклад за състоянието на Спешните центрове в страната. „Проблемите няма да бъдат решение ако се работи на парче. Нужни са унифицирани и спешни мерки, които са заложени в изготвения анализ”, заяви Андреева.

Филиали  на Спешен център – Бургас ще има в Царево, Несебър , Созопол, Руен, Сунгурларе и Средец . Там предстои да бъде извършен основен ремонт на съществуващите отделения. Приемни такива ще има в Айотс , Поморие и Карнобат. Те също ще се ремонтират. „Основен проблем е сградния  фонд. Абсурдно  е българските медици да работят в сгради, които не са били ремонтирани от десетилетия”, сподели Андреева, като показа и снимков  материал , които е приложен към анализа на Здравното министерство.

Тя допълни, че има и затруднения при достъпа до спешна помощ на много места в страната. За разрешаването на проблема обаче е нужда координация в работата на общините, Агенция „Пътна инфраструктура”, Регионалното министерство и това на здравеопазването.

„Предстои ни разговор с Вътрешното министерство за увеличаване на броя на „кол-центровете” от системата на единния спешен телефон 112. Ще настояваме в тях да има медицински диспечери, които да прецезират състоянието на нуждаещите се от медицинска помощ още в момента на обаждането. Това ще намали времето за реакция при спешен случай”, каза още Таня Андреева.

Система за „Телемедицина” между линейките и отделението пък ще дава пълна информация на чакащите линейката екипи, което ще позволи светкавична реакция при пристигането на пациента. „Безспорно има нужда и от нови линейки и оборудване. Знаете, че последното сериозно обновяване на автопарка на Спешните центрове е било през 2009 година”, допълни бе Андреева.

Според нея, в здравната система липсват и добре обучени кадри, които да работят в Спешните центрове. „Водят се  раговориза  облекчаване на режима за специализация на лекарските асистенти и пара-медици . Нужен ни е и профил „Спешна медицина” в Медицинските учебни заведения”, категоричен бездравният  министър. Андреева припомни, че през септември предстои акредитация на факултета по „Обществено здраве” към държавния университет в Бургас.

По думите на министър Андреева, разходите по оборудването на спешните центрове и заплатите на служителите ще бъдат поети от държавата. За лечебните заведения ще бъдат похарчени близо 12 млн. лева.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук