13.1 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Тонове пясък затиснали Петър на плажа в Несебър, погребват го днес

Интелигентен, безразсъдно смел, самонадеян, спортист. Така учителката Албена Пашова описа нелепо загиналия ученик от езиковата гимназия в Пазарджик Петър Загарьов. Той се задуши, докато прокопавал огромна дупка на плажа в Несебър.

Снимка: Facebook.com

“24 часа” откри в хотел “Хавай” жената, която е придружавала учениците във фаталния ден. Докато част от тях бяха на морето, тя се бе затворила в стаята си. Не иска да стъпи на пясъка, защото всичко й напомня за трагедията.

Нещастният инцидент се разиграл в петък следобед на метри от оживена алея до централния вход на южния плаж в Несебър, през която минават хиляди хора на ден. Лобното място на Петър е само на 6-7 метра от нея върху една от дюните, но никой не е видял какво точно се е случило със 17-годишния ученик.

На пясъка не личаха следи от трагедията, дупката бе зарита, а върху нея се бяха излегнали курортисти под чадър.

“По едно време само чухме суматоха около нас. Както си играеха спокойно, учениците изведнъж започнаха трескаво да копаят пясъка със сериозни лица. После дойде линейката”, разказва продавачка на сладолед от съседна сергия.

Петър е загинал под тежестта на огромно количество пясък, докато се е крил в 3 метра дълбока дупка. “Това е все едно да ти се изсипят 2-3 тона пясък”, коментира спасителят Весо от близкия пост, който първи се притичал на помощ.

Съучениците му първи се усетили, че с Петър Загарьов нещо се е случило, след като изведнъж изчезнал от погледа им. Тогава започнали да копаят на пясъка, но дупката била много дълбока и повикали на помощ водните гардове.

Според един от тях лошото било, че тунелът бил Г-образен – вертикална дупка, която после става хоризонтален тунел. Именно в него Петър е бил затиснат от огромното количество пясък и не е могъл да излезе на повърхността. Затова се наложило да бъде извикан и багер.

Когато го изкарали на повърхността обаче, Петър вече бил издъхнал и лекарите само констатирали смъртта.

Според непотвърдена информация заедно с него имало и друго момче, което успяло да се спаси. Разследващите работят по версията за нещастен случай.
Никой от придружаващите учениците не е бил край тях, тъй като са големи и не сметнали за нужно да ги надзирават като пъдари.

На втория ден след трагедията някои от съучениците на Петър си тръгнали за Пазарджик, потресени от случилото се с него. Смяната им била до 23 юли, но решили, че не могат да останат повече в Несебър. Първи багажа си стегнал неговият най-близък приятел, с когото били заедно от 3-годишна възраст. Загарьов е единствено дете на родителите си.

При подобен инцидент миналата година за малко не загина 12-годишно момче от Русия, което изпадна в кома, след като пропадна в пясъчна дупка на плажа в Приморско.

Дупката в Несебър наистина е била поне 2 метра. Това съобщи за “24 часа” Васил Арнаудов от Пазарджик, управител ма местната туристическа фирма “Виа-Орбина”, която е организирала ученическия лагер.

“Спасители от плажа в Несебър са предупреждавали Петър да спре да копае и да излезе от дупката, но той не ги е послушал”, твърди Арнаудов, позовавайки се на разкази на очевидци. Вчера обаче водните гардове нито потвърдиха, нито отрекоха тази информация.

Починалият тийнейджър е учил във френска паралелка на езиковата гимназия. Бил изключително усмихнато и ведро момче. Отличен ученик, който по никакъв начин не е създавал проблеми. Активен спортист, увлечен изцяло от фитнеса. Никой никога не го е виждал да пали цигара или да употребява алхкохол.

 Родителите и близките на момчето са смазани от скръб и не могат да си обяснят как може да се случи този инцидент, съобщиха техни познати.
Петър е заминал за Несебър с приятелската си компания. Негови съученици разказаха, че не е бил с приятелка – от 2 месеца нямал любима.

Групата е била сравнително малка – 16-17 деца от няколко пазарджишки училища. Това е била първата смяна на лагера.

“Гимназията няма нищо общо с организацията на този лагер. Не съм подписвала разрешение, не съм изпращала учители за ръководители, не съм внасяла документи в инспектората по образование за него. Нямам и представа къде са отишли да лагеруват децата. Потресена съм от смъртта на нашия ученик. За него може да се кажат само хубави неща”, заяви директорката на езиковата гимназия в Пазарджик Велка Недялкова.

Децата обаче са имали ръководител – преподавателката по биология Албена Пашова.

“Работим от години с езиковата гимназия. Организираме им екскурзии, абитуриентски балове, лагери. Тази година обаче от гимназията отказаха да подпишат документите за лагера, които се внасят в инспектората по образование. Поради това направихме директни договори с родителите, които подписаха и декларации, че са съгласни да ги ръководи Албена Пашова, и ние ги внесохме в инспектората. Тя работи отдавна. Познава отлично обстановката. Всичко е осигурено – спасители, база, медицинско обслужване. Никога не е имало проблеми”, обясни Васил Арнаудов.

Той призна, че обмисля да анулира останалите смени до края на сезона.

“Това е толкова нелеп и трагичен инцидент, че още не мога да си го обясня. 30 години съм в този бизнес и подобно нещо никога не ми се е случвало”, сподели шефът на туристическата агенция.

Погребението на Петър ще е днес в Пазарджик.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук