11 C
Бургас
вторник, април 23, 2024

Черноморец получи нови мощи на св. Николай Чудотворец

Мощите на св. Николай Чудотворец,  закрилник на Черноморец, пристигнаха в града и събраха стотици вярващи в курортното градче. На официалната церемония по предаването присъстваха директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, кметовете на Созопол-Панайот Рейзи и  на Черноморец- Добри Добрев, много жители от морския град, както и чужденци.

S

Директорът на НИМ Божидар Димитров предаде новите мощи на светията на отец Стилян от църквата „Св. Никола”.  „Знаех каква загуба беше кражбата на предишните такива за отец Стилиян и вярващите хора в Черноморец. Използвах възможностите си да бъдат докарани нови свети мощи, а това е уникално в световната практика – толкова скоро след първите, да пристигнат нови“, каза проф. Димитров.

”Държавните мъже се заеха много сърцато и в лицето на Божидар Димитров, на кметовете Панайот Рейзи и Добри Добрев и посланика ни в Рим Марин Райков успяхме да се сдобием отново с мощи на Свети Никола, които да ги пазим в нашия храм“,заяви по време на церемонията отец Стилиян. „От тук произтича и нашата голяма отговорност като пазители. Ние ставаме пазители не само на такава ценна реликва, но сме пазители, на култура, на традиции, обичаи и вяра – на всичко онова, което ни прави православни християни.Това е една голяма отговорност и хората осъзнават, че трябва да бъдем постници пазители на мира доброто и любовта”, каза още той.

Новите мощи представляват ампула с няколко капки телесна течност, наречена „манна”, които всяка година на 9 май изтичат от иначе херметично затворения саркофаг на светеца, положен в края на ХІ век в този храм в  италианския град Бари. Заедно с ампулата бе връчен и сертификат за автентичност. Старите бяха откраднати в началото на юли от ковчеже в църквата. В него са били и мощите на  Св. Спиридон, както и сумата от 70 лева.

S

Повече от любопитно е, че на капачето на ампулата с мирото е истинският образ на светеца. Преди 3 години американски институт към ФБР са разработили методи за възстановяване на образа на човек. Сканирайки черепа на Свети Николай , те са възстановили образа му така, както изглежда. С хубаво лице, леко усмихнат.“, разказа Божидар Димитров. Той не споделя мнението, че природните катаклизми през последните седмици са свързани с кражбата.  Според него това са нормални климатични явления, които местните познават от много години. „Сега пораженията са по-големи, защото хората са повече и я нямаше тази сериозна инфраструктура“, допълни професорът.Историкът гледа с насмешка на суеверията в градчето,свързани с кражбата на мощите, но вярва,че те носят душевен мир и подсилват вярата на местните християни.

След церемонията всички миряни имаха възможност да се докоснат до мощите на светеца. Само преди десетина дни руската общност в Черноморец издейства на църквата „Св.Никола“ да бъдат дарени  мощи на 11 руски светци.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук