20.4 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Приключиха „Яворовите дни” в Поморие

За 56-та поредна година в Поморие се проведоха  „Яворови дни”. Културните прояви, съпътстващи празниците, посветени на поета и тази година бяха наситени с емоции и приковаха интереса на граждани и гости на града.

На 18 юли, в НЧ „Просвета”, се състоя възпоминателна вечер „Яворовата година на траура”, с участието на проф. Михаил Неделчев, доц. д-р Елка Трайкова и Мирела Иванова. Професорите Красимир Тасков и Ромео Смилков изнесоха клавирен концерт „Вечерна песен”. Както всяка година на Яворовите скали се състоя среднощното четене на стихове „Поезия под звездите”.

Третата вечер на „Яворови дни” бе посветена на творчеството на Мариана Маринова, което беше представено от литератора Петя Казакова и на участниците в двата национални конкурса за рецитал по творби на Яворов и за поезия. В първия кръг на конкурса за рецитал тази година се представиха 67 изпълнения – индивидуални и групови от цялата страна. До финала във ІІ-я кръг се допуснаха 28 изпълнения, които оцени жури от професионални актьори в състав: председател – Димитър Мартинов  и членове Мария Петрова – Енева и Мариела Топалова.

В Националния конкурс за поезия „От заник слънце озарени, алеят морски ширини” участие взеха 46 автори от цялата страна. Творбите бяха оценени от жури в състав: председател – Мирела Иванова – Национален литературен музей и членове – проф. Михаил Неделчев – Нов български университет и доц.д-р Елка Трайкова – БАН.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук