18.8 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Кметът на Несебър откри паметна плоча в село Баня

Кметът на община Несебър Николай Димитров, откри мраморна плоча в памет на българите бежанци от Беломорска Тракия и Егейска Македония, преселили се тук преди 90 години. Това се случи в присъствието на Янка Чакърова – кмет на село Баня, секретарят на община Несебър  Стойко Стоянов, директор дирекция „Контролни дейности и информационна сигурност“ Георги Щерев, почти всички кметски наместници, кметът на гр. Обзор и множеството събрали се жители за този тържествен момент. 2Един паметен ден сред потомците на всички тези изстрадали българи, които са преживели ликвидирането на българските училища и църкви по родните им места, след което самите те са интернирани, мобилизирани, прогонвани и малтретирани.

Николай Димитров поздрави присъстващите и изказа признателност към тези силни българи, който преди толкова години изоставят всичко и се преселват тук. Градоначалника призова хората да са все така единни и сплотени, пожела им много здраве, щастие и просперитет, като всички заедно да продължат великото дело на предците си и да не забравят своите корени.

След словото бяха поднесени венци от община Несебър, кметското наместничество в с.Баня, Македонското културно просветно и благотворително братство „Тодор Александров“-Несебър, Тракийско дружество (Несебър) и Инициативния комитет. Г-н Димитров и г-жа Янка Чакърова засадиха и възпоменателно дръвче в двора на кметството. Тържеството продължи с концерт на ФФ„Лична Македонка“ към МКББ „Тодор Александров“- Несебър.

5Поставянето на паметната плоча е по предложение на Инициативния комитет – с председател Костадин Нищелков и членове: Георги Щерев, Румяна Савова и Илияна Данайлова(внучка на Димитър Вълчев), МКББ „Тодор Александров“- Несебър – с председател Иван Бабев и Тракийско дружество (Несебър) – с председател Виолета Георгиева. Община Несебър в лицето на кмета – г-н Николай Димитров, прие тази идея и я осъществи. Замисълът на всичко това е, да не се забравя и да остане в паметта на поколенията, делото на тези силни по дух и сърце Българи – поклон пред техния изпълнен с трудности и препятствия път. Вчерашното събитие съвпадна и с българския православен празник Илинден, който също така е и празник на село Баня, като на него почитаме паметта на Свети Пророк Илия.

Баня е село в Югоизточна България намиращо се в Област Бургас и е в близост до град Обзор. Населението на селото е съставено от потомци на българи, бежанци от Македония и Мала Азия. Баня е много красиво и привлекателно селце, далеч от шума на големия град, разположено в полите на Стара планина и в близост до брега на Черно море. Това съчетание на планински и морски климат прави Баня атрактивно и предпочитано място за отдих на много туристи.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук