11 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Докери блокираха местния парламент в Бургас, искат запазване на работни места

С освирквания, викове „мафия” и плакати пристанищни работници блокираха днес залата на местния парламент в Бургас. Бунтът им е срещу искането на кмета Димитър Николов държавата да предостави 80 декара от пристанището на общината. Става въпрос за терена около Морска гара, така че тя да стане достъпна за граждани и те спокойно да стигат, както до нея, така и до фара и яхтеното пристанище.

Ако така наречения проект „Зона за обществен достъп” обаче бъде реализиран трябва да се прекрати товаро- разтоварната дейност от 1 до 4 корабни места и 240 работници останат без работа. Идеята на общината, Бургас да стане Барселона срещна сериозен отпор от работниците.

Синдикалните лидери заподозряха сценарий, според който след като се ликвидират най-печелившите корабни места, експлоатационната дейност да се прехвърли в тази част на порта, която е отдадена на концесия

Директорът на бургаското пристанище Николай Тишев беше категоричен, че пристанището може да бъде отворено за граждани, без да се спира работата по обработката на товарните кораби.

Кметът Димитър Николов не присъства в залата, заради служебна командировка в София. Така неговият заместник Красимир Стойчев се нагърби със задачата да бъде преработена докладната. Гласува се още от този четвъртък да започват дейностите по отваряне на пристанището. Ще бъде обособена пешеходна зона от Фрегатата до Морската гара.

Последното решение обаче е на министъра на транспорта, който едва ли ще има време да реагира, тъй като се очаква в четвъртък кабинета да подаде оставка.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук