11 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Бургазлийка и софиянец на Европейския шампионат по конен спорт в Италия   

Бургазлийка и софиянец ще защитават честта на България на Европейския шампионат по конен спорт за деца и юноши, който започва днес в Арецо, Италия. Сияна Базотева от ККС „Кан Крум“-Бургас ще скача при децата, а Венцислав Изов от клуб „МСВ Изови“ ще представлява страната ни при юношите.

Siana_B

Сияна записва първо участие на европейски форум, докато за Венци това е второ състазение от подобен мащаб. Младите ездачи бяха членове на Националния отбор за деца миналата година, но бе решено да не участват на европейското първенство в Испания.

Сега двамата, окичили се с призови места и титли през годината, са амбицирани да покажат най-доброто от себе си. След нещастието с кобила Никита, Сияна ще излезе на плаца с Финес утре в 17 часа. Скачането на Венци също е планирано за утре, но в 8 сутринта.

Изов попада в националния отбор заради топ резултатите си, постигнати още докато се състезава в групата при децата. С кон Езоп, Венци стана вицебалкански шампион на първенството в Турция през септември м. г.  Има завоювани призови места от редица турнири у нас и в чужбина, четвърти в класацията на 10-те най-добри спортисти по конен спорт за 2013 г.

14-годишната Сияна от ККС „Кан Крум“-Бургас също е определяна като една от младите надежди на конния спорт у нас. Кариерата й започва в родния град. „Първото състезание за Сияна бе в Бургас – през август 2011-а. Три години по-късно тя вече защитава българското знаме на европейско първенство“, коментира председателят на ККС „Кан Крум“ Георги Базотев, пожелавайки успех на нея и на Венцислав Изов.  Класира се под номер 6, преодолявайки силна  конкуренция на международния турнир в Будапеща, Унгария. Изявява се успешно на републикански, балкански и международни състезания. Максималните височини, които ще преодолява Сияна на европейското първенство са само с 5 см. по-малки от тези за мъже, група Б в България.

След състезанието в Италия, Сияна ще бърза да се прибере в Бургас, където от 2 до 9 август ще се проведе най-големия у нас турнир, като участници и продължителност. До момента са записани 86 коня със състезатели от клубове в цялата страна.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук