11 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Бургаски ветеринари възроптаха срещу нови договори

Бургаски ветеринари излязоха на протест пред Областната агенция за безопасност на храните в града за да изкажат недоволството си срещу новите тарифи за извършвани от тях дейности. За да подкрепи колегите си, присъства и председателят на Националния съвет българския ветеринарен съюз д-р Трифон Цветков.

14167fcb09c43f25843c9b01a25ee490

Той припомни за националния протест, който се проведе в столицата на 9 юли, но след който е нямало решение на проблемите. По думите му, здравеопазването на животните в страна е поставено под риск, защото тарифата, по която се изпълнява, е редуцирана в някои аспекти до 3 пъти в сравнение с тази от 2013 година.

„Нашето искане бе да работим при условията на тарифата от 2013г, но това не се случи, поради което всички колеги отказват да работят при тези условия. Нормалното изпълнение на тази програма би осигурило до 15 млн лева за труда на тези хора. Какво представляват тези 15 млн лева в сравнение с 225 млн лв за корекция в бюджета на НЗОК? Като се има предвид, че голяма част от тези проблеми се решават от нас, тъй като туберкулозата по говедата, която се установи от 2012г в едно огнище, не се взеха мерки и се разрасна, за да стигне до 6 огнища с над 200 заклани животни. Опасностите през този период от консумацията на месо и мляко, нима не е риск? Нашата цел е да информираме обществото за проблемите”, каза д-р Цветков, цитиран от Агенция „Фокус“.

По думите му тези проблеми не могат да се решават с психологически натиск в лицето на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ“). Той обясни, че е недопустимо в европейска страна БАБХ като контролен орган да извършва тези дейности, които трябва да контролира. Той допълни, че те не са спирали да се занимат със здравеопазването относно лечебната дейност на животните.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук