12.1 C
Бургас
сряда, април 24, 2024

НАП: Масовите данъчни проверки по морето оказват дисциплиниращ ефект

Повече от 550 проверки по Южното Черноморие извършиха за последните 10 дни инспекторите на териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас. Активните проверки ще продължат и през следващите месеци, работното време на проверяващите е 24 часа в денонощието, уточниха от приходното ведомство в морския град.НАП Бургас

Засиленият контрол по спазване на данъчното и осигурителното законодателство в разгара на летния туристически сезон по южното българско черноморие е изиграл дисциплиниращ ефект. Във времето след 17.30 часа оборотите, отчитани от фискалните устройства и предавани дистанционно до НАП са отбелязали ръст. „Целта на този контрол е не да бъдат непременно и на всяка цена съставени стотици актове, а извеждане на светло в максимална степен на реалните обороти. Това означава и данъци в реалния размер в държавния бюджет. Следим внимателно и работодателите да заплащат пълния размер на положения труд, единични са случаите на наети сезонни работници без писмени договори”, коментира началникът на отдел „Оперативни проверки” в ТД на НАП Бургас Стефан Банкин.

Типичните и най-чести нарушения в хода на проверките са неиздаването на касови бележки и разликите между касовите наличности и отчетеното на фискалните устройства. При едночасово физическо наблюдение на високооборотен обект в град Несебър оборотът е достигнал стойности, които са били подавани към НАП в края на деня. В подобни случаи на явно укриване на обороти, а оттам и данъци, физическият контрол се удължава, а след селекция се пристъпва и към ревизия, поясниха от НАП Бургас.

От приходното ведомство апелират да изискваме винаги касови бележки, да ги съхраняваме тъй като те могат да послужат при евентуална рекламация или за гаранция и да сигнализираме в Агенцията при отказ за издаване от страна на търговците.   Сигнали за данъчни нарушения могат да се подават от цялата страна на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор.

Проверени са и над 50 обменни бюра като са открити отделни случаи на неиздаване на касова бележка и документални неточности при сключването на сделката. Няма обаче нито един случай на обмяна на валута извън 5-процентния марж от курса на деня на БНБ. Бъдете внимателни, не се доверявайте на улични обменители, които ви примамват с много изгодни курсове. Не забравяйте и да проверите каква е общата стойност на сделката и тогава разписвайте бордерото, ако сте избрали обмяната да стане в обменно бюро, предупреждават още данъчните.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук