12.6 C
Бургас
петък, април 26, 2024

ЕВН: Имаме загуби за 1,5 млн. лева в Югоизточна България

Над 1 млрд. лева вложил електроразпределителя за региона в енергийната инфраструктура и обслужването за последните девет години. Това съобщиха от ръководството на ЕВН – България на среща днес. Според изнесените данни, ремонтираната мрежа от 2005 година насам надхвърля 17 000 км.

ток

От компанията се похвалиха, че са успели да смъкнат и броя на авариите с 40% спрямо времето, в което електропреносната инфраструктура е била без концесионер. Събираемостта на задълженията също скочила – с 6% до 99 на сто.

Първите в ЕВН  коментираха и последното решение на Държавната комисия са енергийно и водно регулиране. Според тях, последните  корекции, наложени от ДКВР , спират иначе положителния темп на развитие на дружеството. От ЕВН  са категорични, че комисията изкуствено е намалила и техническите показатели на електроразпределителите . От компанията отчитат, че ценовият доклад на Държавната комисия отваря дупка от над 1,5 млрд . лева в енергийната система.

По време на срещата стана ясно, че към месец юли тази година в Бургас са били инсталирани близо 36 000 електромера за дистанционно отчитане на електроенергията. По план до края на годината броят им трябва да набъбне до 42 732. Компанията е отделила над 20 млн . лева за новите устройства. Изградени са и 90 нови трафопоста  и десетки километра нови електротрасета.

Въпреки добрите резултати от ЕВО  отчитат и загуби от открадната електроенергия на стойност 266 000 лева само в Бургас. Кражбите в трафопостове  са за над 65 000 лева. Компанията е „загубила” 1,5млн . лева в целия Югоизточен район.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук