13.2 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Снайперисти охраняваха церемонията за атентата в Бургас

Снайперисти охраняваха церемонията за почитане жертвите на атентата в Бургас, която се проведе на летището. Тя започна в 17.00 часа, точно когато самолетът с израелски туристи се приземи преди две години на аеропорта.  Камикадзе се взриви в автобуса с летовници, които трябваше да отпътуват за Слънчев бряг и загинаха 5-ма души, както и българският шофьор.

снимка: Мария Кехайова, в-к"Труд"
снимка: Мария Кехайова, в-к“ Труд“

На Летище – Бургас пристигнаха посланикът на Израел Шаул Камиса Раз, зам.-министърът на МВР Пламен Ангелов, секретарят на МВР Светлозар Лазаров, почетният консул на Израел в Бургас Орлин Мандов и др. На церемонията присъства и лидерът на ББЦ Николай Бареков, съобщава в-к „Труд“.

Възпоменанието започна с химните на България и Израел и минута мълчание в памет на жертвите. После бяха запалени последователно шест свещи от шестима от официалните лица.

„Радвам се, че извършителите на атентата бяха разкрити“, каза зам.-кметът на община Бургас Красимир Стойчев и припомни, че заедно с градоначалника Димитър Николов са били сред първите, които са дошли на мястото на терора.

Тази година възпоменателната церемония се проведе два пъти. Първият път ба на 18 юли, датата на атентата, а вторият път – днес, както е според израелския календар.

„От 10 юли функционира антитерористичен център към ДАНС, към който служители в реално време обработват сигнали за управление на рискове и заплахи от терористични действия . Създадено е ново звено в ГД „Криминална полиция“, което да работи в сферата на тероритистични рискове при подвижния железопътен състав и транспортните връзки“, каза гл. секретар на МВР Светлозар Лазаров.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук