20.4 C
Бургас
петък, март 29, 2024

4 години затвор получи бургазлия, извършил две престъпления за 10 минути

Наказание 4 години лишаване от свобода при първоначален строг режим ще търпи Филип Боянов, след като Окръжен съд – Бургас одобри сключеното между него и Окръжна прокуратура – Бургас споразумение за решаване на делото му в наказателното производство. Със споразумението той се признава за виновен в две деяния – опит за грабеж и грабеж, извършени в условията на опасен рецидив и продължавано престъпление.

Съдебна палата Бургас

На 06.03.2014 г. около 16,20 ч. по улица в гр. Бургас направил опит да отнеме ланец с висулка от злато с общо тегло 16,70 гр. на обща стойност 1085,50 лв. от владението на бургазлийка с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила – дърпал ланеца, ведно с висулката от врата на пострадалата и я съборил на земята, като деянието е останало недовършено поради независещи от дееца причини. Същия ден около 16,30 ч. на кръстовище в гр. Бургас, той отнел златен ланец и медальон на стойност 975 лв. от владението на друга жена, като употребил за това сила – издърпал ги от врата на пострадалата.

В споразумението се уточнява, че второто деяние се явява продължение на първото и са извършени при форма на вината пряк умисъл. Посочено е също, че с престъплението не са причинени щети, тъй като вещите са възстановени на втората пострадала.

Окръжен съд – Бургас отказа да одобри първоначално предложения от държавното обвинение вариант на споразумението, който предвиждаше Боянов да търпи 3 години и 5 месеца лишаване от свобода. Съдебният състав посочи, че това наказание противоречи на закона и морала, тъй като младежът е осъждан 9 пъти за кражби и грабежи, а деянията, за които отговаря сега, е извършил 2 месеца след излизането му от затвора. Съдът обърна внимание, че той не осъществява трудова дейност и с нищо не показва, че излежаното вече ефективно наказание 1 година и 9 месеца лишаване от свобода е оказало превъзпитателно въздействие върху него. Окръжен съд – Бургас посочи, че законът предвижда за извършеното от Боянов минимално наказание 5 години лишаване от свобода, а първоначално предложеното – 3 години и 5 месеца лишаване от свобода, се явява твърде снизходително, предвид високата обществена опасност на личността на обвиняемия и на деянията, за което отговаря.

Боянов заяви пред Окръжен съд – Бургас, че се признава за виновен и доброволно е подписал споразумението с прокуратурата, като разбира последиците му на влязла в сила присъда и на направената промяна.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук