11.5 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Проект популяризира познати и непознати тракийски обекти в Странджа

Съюзът на камарите на търговците и занаятчиите в Област Одрин в Турция и Бургаска Регионална Туристическа Асоциация в България приключи изпълнението на проект „Разкажете ни за траките”. Инициативата се финансира по Втората покана на Програма ИПП Трансгранично сътрудничество България – Турция. Проектът бе по приоритетна ос 2.2: Изграждане на капацитет за устойчиво използване на природните ресурси, културните и исторически ценности. 

Специфичните цели на проекта са съхраняване и популяризиране на тракийската култура в територията на трансграничния регион, разработване на информационни материали за културното многообразие и начините за тяхното запазване и популяризиране, разработване на програми, насочени към формиране на признателност и натрупване на знания за тракийските културни ресурси,подобряване на обмена между българския и турския трансграничен регион в сферата на тракийската култура, планиране на съвместни дейности, свързани със запазването на културните различия.

S1320022Уеб страницата на проекта http://thracians.brta.eu/index.xspе създадена за да популяризира проектните резултати.  В рамките на проекта бяха проведени 4 пресконференции, 2 четири-дневни семинара с участието на най-известните траколози в България – проф. Валерия Фол и в Турция – проф. Енгин Бексач, представители на НПО, ДПП Странджа, медии, общини от трансграничния регион. Участниците посетиха обекти, свързани с тракийската култура и наследство в областите Бургас, Ямбол, Хасково, Одрин и Къркларели. Посетени бяха долмени, тракийски куполни гробници, храмове и музеи.

Изготвени са 5000 брошури, 3000 книги с карти и 3000 DVD, които съдържат информация за обектите, свързани с тракийското наследство в трансграничния регион България – Турция. Материалите са на български, турски и английкси език.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук