11.5 C
Бургас
вторник, април 23, 2024

Започна Националния фестивал на меда в Поморие

Второто издание на Националния фестивал  „Мед, море и слънце” събра в Поморие пчелари от цялата страна, които до 17 август ще предлагат на жители и гости на града над 20 вида мед, пчелни продукти, специализирана литература и ще демонстрират различни пчеларски техники за извличане на мед.

Базарът вече е разположен на централната алея и се радва на интереса на посетителите. Фестивалът има и конкурсен характер. Съревнованието ще протече в категориите „цар и царица на меда”, „най-млад пчелар” и „най-атрактивен щанд”.

Гости на откриването бяха народните представители Димитър Бойчев, Ивелина Василева и Снежина Маджарова, общински съветници от ОбС Поморие, както и представители на Министерство на земеделието и храните, Държавен фонд „Земеделие“, Областна дирекция „Земеделие” и известният пчелар№ 1 за България Кирил Кирилов /бай Киро/ и неговите колеги от „Клуб на пчеларите № 1 в България”, Областен пчеларски съюз и Сдружение на жените пчелари.

„Радвам се, че за втора поредна година, български пчелари ще представят в Поморие продукта на своя труд и искам да ги уверя, че в лицето на Община Поморие имат приятел и съмишленик, готов да помогне винаги. Радвам се че и Европейската комисия вече обърна сериозно внимание на пчеларството като един много важен сектор от земеделската политика. Пожелавам успех на всички участници.” – с тези думи кметът Иван Алексиев откри второто издание на Фестивала на меда.

Евродепутатът Мария Габриел изпрати свое видео приветствие към организатори и участници. „Искам да ви уверя, че всичко случващото се в сектора на пчеларството ще продължи да бъде моя кауза. С вас започнахме една нелека битка да търсим заедно решенията за неговото по-добро бъдеще. Този фестивал е още една крачка по верния път. Именно такива действия накараха Европейската комисия и Европейския парламент да разберат кои са българските пчелари.” – каза тя.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук