9.3 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Див плаж на разпродажба

Инвестиционният фонд за имоти The Black Sea Property Fund с почти 10 годишна история напуска България – обяснимо, предвид липсата на ясна перспектива за растеж на икономиката. През последните месеци дружеството разпродава всичките си активи, а част от детайлите по тях са любопитни. Например продажбата на 165.5 декара на плажа Карадере за 1.66 млн. лв. или 10 лева за квадратен метър за имот в регулация на първа линия на морето, купени пет години по рано за 18.9 млн. лева.

плаж Vista Mare

Сделката е в полза на компанията „Макси I“ АД, собственик на жилищния комплекс „Макси“ на столичния бул. „Симеоновско шосе“. След продажбата плановете за ваканционни комплекси на един от последните диви плажове у нас се увеличават с още един. „Макси I“ възнамерява да изгради „луксозен къмпинг“ на терена, ако се съди по внесената през юни в Регионална инспекция по околната среда и водите – Бургас, документация.

Детайлите по сделката и намеренията на „Макси I“ за къмпинг на Карадере бяха потвърдени пред „Капитал“ от купувача и продавача – фонда „БСПФ Проджект 1“, собственост на регистрираното в офшорната зона остров Джърси „Блек Сий Пропърти Фонд Лимитед“ (The Black Sea Property Fund/BSPF). Фондът има проекти за жилищни и ваканционни комплекси в Обзор, Златни пясъци, Варна, Пампорово, Боровец, София.

Николай Илиев, един от собствениците на „Макси I“ разказа пред „Капитал“, че фондът БСПФ е искал максимално бързо да се изнесе от България и му е предлагал терен в София, който той отказал, а впоследствие и този на Карадере. „Не искам да имам нищо общо с морето, то е омазано, не стъпвам там от 10 години“, каза Илиев. Той е предложил цена за терена, равностойна на тази за земеделска земя, с идеята, че собствениците няма да се съгласят. След един месец БСПФ склоняват да продадат терена си с над 90% загуба. Илиев каза, че го е купил само защото мястото все още е запазено и зелено.

Къмпинг „Карадере“

Илиев обясни пред „Капитал“, че планираният от него къмпинг ще е луксозен точно заради локацията и дивата природа. Това вече е разбирането за лукс – спокойствие и природа, казва той. Проект за къмпинг все още няма, защото инвеститорът иска първо да разбере какви са екологичните ограничения и има ли смисъл да започва строителство. Предварителните проучвания показали, че в имотите му няма нито едно местообитание на всички 166 защитени видове, срещащи се в района. Това беше големият риск и той отпадна, значи ще можем да строим, каза Илиев. Той първоначално обясни, че къмпингът изключва бетон и мястото е предвидено за кемпери и палатки, след което добави към списъка и бунгала и че „все пак ще има някакви сгради“. Илиев каза, че си представя къмпинга „като навремето „Елени“ или „Дюни“.

„И сега мястото е къмпинг, но незаконен, една безстопанствена територия. Освен това ние нямаме намерение да унищожаваме, а да създаваме“, каза Илиев и подчерта, че компанията му е засадила 22 хиляди насаждения в София, за да озелени комплекса „Макси“. Къмпингът ще е осигурен с „ток, вода и канализация“ и ще има всички удобства според разбирането за „луксозен къмпинг“ в Европа. Илиев подчерта, че цените за такива места в съседна Гърция например – в зависимост от престоя, са на цени от порядъка на 500 до 2500 евро.

Новопридобитият имот на „Макси I“ се намира в южния край на Карадере, след пътя откъм Бяла. Той не попада в защитена територия по смисъла на Закона за защитени територии, но се намира в зоните от екомрежата „Натура“ „Камчийска планина“ и „Плаж Шкорпиловци“ т.е. инвестиционното намерение на „Макси I“ подлежи на екологична оценка.

На етап екологична оценка е зациклил и големият проект за ваканционно селище на „Мадара Юръп“. Това обясни пред „Капитал“ Скот Пъркинс, един от директорите на компанията. „Работим по доклада за оценка на въздействието върху околната среда, това е което се случва с проекта“, коментира той.

Смъртта на един фонд

Историята на продавача – The Black Sea Property Fund, няма особено щастлив край. Фондът оперира в България от 2005 г, а резултатът му за 2013 г. е нетна загуба в размер на 1.2 млн. паунда при 7.7 млн. паунда загуба за предходната 2012 г. Нетната стойност на активите в края на 2013 г. е 3.1 млн. паунда, при 4.4 млн. паунда година по-рано.

Най-скорошните продажби на дружеството са за терени в София, апартаменти във ваканционни комплекси в Обзор и Пампорово и др. На 3 юни, след финализиране на сделката за Карадере, фондът отчита възвращаемост на капитала в размер на 2.367 млн. паунда, или 1.11 паунда за акция (спад от над 60% за 4 години) и посочва, че след продажбата на последния терен на дружеството в Боровец ще отправи предложение към акционерите за ликвидация. Сделката за терена в Боровец е финализирана на 15 юли на цена от 120 хил. евро.

Информацията за закриването на фонда беше потвърдена пред „Капитал“ от Ирена Комитова от директорския борд на дъщерното „БСПФ Проджект 1“. През март капиталът на дружеството е увеличен на 19.55 млн. лева, но според другия представител на директорския борд на „БСПФ Проджект 1“ Ралица Янчовичина това няма нищо общо с решението за прекратяване на дейността. От „БСПФ Проджект 1“ обявиха, че не могат да дават обяснения от името на ръководството в Англия, както и че всички сделки и детайлите по тях са публични, тъй като са публично дружество. Във връзка с новия закон за офшорките дружеството е публикувало списък на упълномощените лица с право на подпис за банкови сметки и правни ангажименти от името на The Black Sea Property Fund. Това са 12 души, сред които българските граждани Ирена Комитова (член на надзорния съвет в „Оргахим“ и съсобственик на „Creative Solutions“), Анжело Москов (партньор във фонда за рискови инвестиции QVT Financial LLP, станал известен като един от големите кредитори на „Кремиковци“) и Богдан Станчев.

Представители на фонда във Великобритания така и не се свързаха обратно с „Капитал“, за да отговорят на въпросите ни. Но дори и да приемем историята им за приключена, то тази за планираното застрояване на Карадере все още чака своята развръзка. А тя изглежда все по-логична и включваща бетон.

capital.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук