13.2 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Скандал на село! Кмет напусна – набили го, защото не почистил тоалетни за англичани

Кметският наместник на смолянското село Полковник Серафимово напуска поста, след като бил бит от свой съселянин заради непочистени тоалетни.  Красимир Глушков посегнал на кмета Михаил Василев, тъй като селото се излагало пред чужденците. В същия ден в местност над селото се провежда събор на чужденци от цял свят, които идват по покана на англичани, които живеят постоянно в Полковник Серафимово.

Picture 073

“Подал съм си предизвестие за напускане. То изтече на 18 юли и спрях да ходя на работа”, казва 46-годишният Василев. Той е бивш пожарникар и се е пенсионирал млад. “Не може да се посяга на представител на държавата току-така, жалкото е, че няма реакции от институциите”, негодува управникът.  “Удари ме в ухото, имам свидетелство от личния ми лекар за телесна повреда и съм завел дело срещу Глушков”, каза Василев.

Инцидентът между двамата станал около 10 ч на 13 юни. На събора идват хора от цял свят по покана на семейството на първия англичанин Дънкан Сас, заселил се в селото през 2004 година. Присъствието е с покани пропуски, които се купуват на специална интернет страница. Цените за участие са високи и българите се отказват, така си остава изцяло английско мероприятие. 15 къщи в родопското село с общо 124 души са собственост на англичани. Заедно с другите чужденци от Западна Европа и Русия, както и с известни личности, собственици на имоти, като общ брой население те надвишават местните.

“Глушков дойде при мене да ми иска обяснение защо не са почистени тоалетните в центъра на селото. Казах му, че няма никакви работници към кметството, за да ги изчистят, а той обяви, че аз трябва да чистя тогава. Казах, че това е частно мероприятие, англичаните да отделят пари да си я почистят”, обяснява управникът. Василев се обадил не тел. 112 и на място дошъл лекарски екип, но твърди че полицията закъсняла. Подал и жалба в прокуратурата за бавната реакция на полицията.

“Не може да бият български кмет, а полицията да не го защити”, възмущава се Василев. “Има жалба, тече проверка за спешността на случая. Ако се окаже, че не е спешен или не е коректен, може да се състави акт на кмета до 12 хил. лв. Ако полицаите не са си свършили работата, ще си понесат отговорността”, казва шефът на ОДП – Смолян, главен инспектор Евгений Василев.

Според писмените обяснения на Василев Глушков го ударил многосилно с шамар по лявата буза и го напсувал на майка. Той е диабетик на инсулин. Премерил си на място кръвната захар и апаратът показал 14,05 единици. Веднага си бил 26 единици и се поуспокоил. Лекарите му премерили и високо кръвно – 170/110. Управникът посетил и съдебния лекар Тодор Добрев, който след това му издал медицинско удостоверение, пише 24chasa.bg

В Полковник Серафимово в момента се събират две подписки. Едната е в защита на кметския съветник, а другата – той да бъде освободен от поста. Броят на подписалите се “за” и “против” е приблизително поравно. Глушков твърди, че е бил много ядосан от поведението на кмета и затова реагирал емоционално, но го дръпнал, не го е удрял.  “Срамота е. Цял ден съм водил чужденци вкъщи на тоалетна. Може ли хората да пътуват с дни и часове и като дойдат в селото, да няма къде да идат на тоалетна”, казва той.

Глушков, който е живял в Пловдив, купил стара къща през 2000 г., реновирал я с близо 50 хил.лв. и приема гости. По време на събора при него имало 6 човека, а в къщата на майка му, която е родом от селото – 14. “Много възрастни хора разчитат на този събор, за да си докарат някой лев”, казва той. Смята, че кметството саботирало английския събор, а Василев им бил разсърден, защото не му платили за ливадата, където се правело партито.

“Не е вярно, баща ми си е жив и аз не се разпореждам с имота. Той и леля ми вземаха по 60 лв. наем, но там са рязани ценни дървета, които моят дядо ги носил от Ксанти и ги засадил. Те поискали повече пари т.г., защото им повредили дръвчетата, аз личен интерес нямам”, контрира Василев. Преди две години дори съдействал на англичаните – докарал им гайдарски оркестър на тяхното парти, но след това те не спазвали предварителните уговорки и наместникът започнал да страни от тях. “Слагат бариери, хората не могат да си идат до нивите, ако аз ако сложа бариера в Англия, ще ме арестуват”, нарежда Василев.

“Аз съм също гербаджия като кметския наместник. Против бях да се назначава пенсионер за поста като Василев и той ме нарочи”, убеден е Глушков.  За да покаже на кмета как селото да не се излага пред чужденците, купувал ракия и цигари 4 дни на безработния Райчо Доковски, който чистел двете обществени тоалетни до площада. Разпрата между тях се засилила, след като на изложба за 100 години от Балканската война, подредена в селото за Петровден през 2012 г., на снимка кметският наместник бил изрисуван с флумастер с чалма и мустаци. В емоцията Василев нарочил за автор Йорданка Мусорлиева, съпруга на бившия кмет, на която по-късно се извини публично. Оказало се, че автор е Красимир Глушков.

“Нарисувах го, защото се бе изтъпанил най-отпред”, признава Глушков. Според Василев атаките срещу него са целенасочени и затова решил да напусне поста. Той бил огорчен, че общината не застанала зад него. “Изключвам кмета Николай Мелемов, който през това време бе в отпуск по болест и не беше в Смолян, а екипът му”, казва Василев. В Смолян бе разпространено отворено писмо на кметове и кметски наместници от общината в защита на кмета на Полковник Серафимово.

“Отвореното писмо не коментирам, защото няма реални подписи. Подкрепям кметовете и кметските наместници за всички добри инициативи, които са в полза на населението, и винаги съм им оказвал помощ. Осъждам всякаква физическа саморазправа като начин за решаване на спорове. Има компетентни органи, които ще се произнесат по случая с побоя над кметския наместник Михаил Василев. Имало е и друг подобен случай, при който лично съм му помогнал. Подкрепям неговото решение да напусне този пост, защото в мотивите си той изтъква и здравословни проблеми”, каза смолянският градоначалник, който също е роден в Полковник Серафимово.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук