16 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Защо французойките спряха да се пекат по монокини

Според френското издание на списание „Ел“ жените в страната са започнали по-рядко да се пекат на слънце без горнищата на банските си – едва 2% от дамите до 35 години го правят. Изданието дори пита гръмко от корицата на летния си брой La Fin Du Topless Sur La Plage? (Това ли е краят на плажния топлес) и отговаря с „Да“.

Причините според журналистите са три.Първата е грижата за здравето и притеснението от рак на кожата.Втората е проблемът с имиджа на монокините – че ги носели „леки жени“ или такива, които агресивно си търсят партньор за необвързващ летен секс.Третата причина е превръщането на голите гърди в оръжие за различни каузи. Най-голяма заслуга за това имат украинките от движението Femen, но също така и феминистки кампании, окуражаващи жените да ходят топлес, за да разбият табутата около женското тяло.

Всъщност още с прочутите снимки на Брижит Бардо от 60-те години, когато тя свали горнището си на плажа на Сен Тропе, става дум за бунт и борба за свобода, разказва лондонският „Гардиън“. Изданието пита дали отживяването на това явление не е сигнал за отстъпление и в политическата борба за равенство на половете.

Но две французойки на 29 и 32 години обясняват, че причините са по-различни и те са свързани със социалните мрежи в интернет и агресивната реклама.

„Момичетата по на 20-ина години се въздържат, защото знаят, че могат, без да искат, да се появят полуголи на нечия страница във „Фейсбук“. Освен това настъпателното изкарване на сексуални послания и голи момичета в рекламите смениха „относително безобидната“ френска еротика с директна хиперсексуалност, граничеща с порно“, казва Алис Фейфер. „Нудистката свобода вече не е онова, което беше, гърдите вече не са символ на невинност или временна асексуалност.“

В Германия и Австрия тази тенденция още не съществува – там голи се пекат почти една трета от хората, а допитване във Великобритания показва, че всяка шеста жена няма проблем да излезе топлес на плажа и мотивът обикновено е получаването на равномерен тен.

Французойките обаче посочват още един мотив да са различни – според тях все пак е важно една жена да изглежда естетично, когато е по монокини, а не всяка е надарена от природата и с възрастта гравитацията си казва думата по-категорично. Освен това прикритото тяло винаги е по-загадъчно и предизвиква интереса на мъжете.

dnevnik.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук