9.3 C
Бургас
петък, април 19, 2024

НАП стъпи на пристанище Бургас

На територията на пристанище Бургас заработи пункт на Националната агенция за приходите за фискален контрол върху движението на рискови стоки. Прекият ефект от дейността на новия пункт се очаква още в края на годината да надхвърли 5 млн.лв. Целта на тази нова зона на контрол ще бъде 24-часово наблюдение и проверка на контейнерния трафик през най-голямото ни черноморско пристанище от и за страните членки на Европейския съюз, като същевременно ще се наблюдават и останалите рискови стоки, с които се оперира в порта. 

Пристанище - Бургас

Фискалните агенти ще извършват документен и визуален контрол на всяка контейнерна пратка. Сигурността на проверяваните стоки ще се гарантира чрез специална пломба с инициалите на приходното ведомство с индивидуален, тройно защитен номер. Органите по приходите ще изискват всеки получател да декларира точно място на получаване на стоката с цел осъществяване на ефективен и непосредствен контрол върху декларираните и реално доставени количества.  През последните две години през контейнерния терминал на пристанището са преминали над 3 млн.тона товари.

Идеята на този тип фискален контрол е чрез преки и превантивни действия да се минимизират данъчните рискове при търговия с рискови стоки, най-вече риба, месо, цитрусови плодове и захар.

„Отговорността и очакванията към нас са високи. Ще прилагаме закона в пълната му строгост. Същевременно ще полагаме усилия действията ни да не затрудняват коректните към фиска търговци. Присътвието ни на пристанище Бургас, а и на всички контролни пунктове на НАП в страната, е сериозна бариера по отношение  опитите за ощетяването на фиска”, коментира при откриването на пункта началникът на сектор „Оперативни дейности Бургас” към дирекция „Фискален контрол” на НАП –  Даниел Вълканов.

В периода на активен износ на зърнена реколта Националната агенция за приходите затяга и контрола по отношение режима на движение на камиони, железопътни композиции и кораби, превозващи зърно. Внимателно се наблюдава за предотвратяване на опити  празни камиони да напускат територията на страната, а впоследствие да се декларира, че с тях е изнесена различна продукция и да се иска възстановяване на ДДС. Вече са разкрити и пресечени на д 100 подобни случая.

От началото на месец май инспекторите от звеното за фискален контрол на НАП работят и по външните граници на страната съвместно с екипи на Агенция „Митници” и Българската агенция за безопасност на храните. Освен товарни, на фискален контрол се подлагат и лекотоварни превозни средства.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук