16.5 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Системата за контрол на хищниците на Атанасовското езеро се оказа ефективна, отчетоха от БДЗП

Подобрената система за контрол на хищниците в Атанасовско езеро вече доказа своята ефективност. На дигата, където е инсталирана системата, днес гнездят и отглеждат малките си тънкоклюни чайки, дебелоклюни рибарки и още шест вида птици, отчетоха от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/. Системата за контрол на наземни хищници е първият използван в страната несмъртоносен метод за обезопасяване на диги за осигуряване на спокойствие на птици.

птици, защитна местност "Пода"

Такива са повечето дъждосвирцови птици. Тези диги са и предпочитано място за нощувка от пеликаните. До тази година системата, която бе използвана в рамките на проект „Живот за Бургаските езера” изпълняван към програма LIFE+ на ЕС с цел да осигури нужното спокойствие на хвъркатите обитатели на езерото от наземни хищници като чакали, лисици и кучета, се състоеше само от електропастири и мрежи. През тазгодишния размножителен сезон, за да бъде повишена ефективността ѝ, към нея бяха добавени няколко елемента.

Реалистично плашило, изработено от доброволци на Българско дружество за защита на птиците, е едно от допълненията към системата за контрол на хищниците. Плашилото е оградено от десет градински лампи, захранвани със слънчеви батерии (включително една от лампите е закрепана на главата на плашилото, за да се вижда отдалеч). Тяхната роля е да осветяват плашилото и през нощта. Така системата „охранява” денонощно размножаващите се птици. Монтирано е и радио, захранвано от мощен акумулатор, звуците на което трябва да придадат допълнителен живот на плашилото.

Друг много важен елемент от подобрената система са три кучегона. Кучегоните реагират на движение и при улавянето му излъчват неприятен за кучетата и чакалите звук, който ги прогонва. Всички нововъведения са разположени в непосредствена близост до електропастирите, охраняващи птиците от набезите на хищниците вече четири години. Електропастирите пък са допълнително подсигурени с метална мрежа, която не позволява на кучетата и чакалите да преминават по дигата и да обезпокояват гнездящите птици. Търсенето и намирането на несмъртоносни методи за борба с наземните хищници в Атанасовско езеро е голямо предизвикателство пред природозащитниците. Направените подобрения на системата за контрол се наложиха след като бе установено, че хищниците веднъж открили лесния източник на храна нямат проблеми дори да преплуват големи разстояния, за да го достигнат.

Хищните бозайници са изключително умни и находчиви животни, затова и методите за ограничаване на достъпа им до дигите, където птиците отглеждат своите малки, следва да създадат достатъчно дразнения и дискомфорт у тях, за да ги държат на далечно разстояние, още преди да са усетили струпванията на птиците. Това е ролята на плашилото и кучегоните.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук