13.2 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Директорът на НИМХ: Чакат ни екстремни метеорологични явления през следващите години

На екстремни метеорологични явления ще станем свидетели през следващите години. Очакват ни мощни бури и интензивни валежи. За това алармира доц. Георги Корчев – директор на Националния институт по метеорология и хидрология пъ Българска академие на науките /НИМХ при БАН/. Според него, трябва да се предприемат спешни мерки по почистването на речните корита, канализационните системи. Не на последно място трябва да се обърне внимание и на незаконната сеч. 

1101_180810

Снимка: в. „Дума“

“През следващите години ние ще бъдем отново свидетели на такива екстремни метеорологични явления, които са свързани с интензивни валежи, каквито в момента наблюдаваме – валежи от дъжд, с интензивни валежи от град, така наречените гръмотевични бури. Но това, което повече интересува гражданите на нашата страна – възможно ли е такива екстремни явления да бъдат прогнозирани? Да, това е възможно. Възможно е и може да стане единствено и само на базата на така наречената радиолокационна информация.“, посочи доц. Корчев, цитиран от Радио „Фокус“.

Според него, при сегашните методи за прогноза не е възможно да се каже какво ще е времето след години. Той беше категоричен, че интензитетът на екстремните явления е свързан с динамичните климатични промени в глобален и регионален мащаб. 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук