28.1 C
Бургас
вторник, април 16, 2024

Започна XI Фестивал на мановия мед „Царево – царството на мановия мед“

XI Фестивал на мановия мед „Царево – царството на мановия мед“ откри днес в Царево кметът на общината инж.Георги Лапчев. Паралелно с него се провежда и фестивала „Първи фестивал на Странджанския цветен прашец”. Отец Стоян от Царево отслужи водосвет за здраве и успехи на пчеларите. За настроението на жителите и гостите се погрижиха танцов състав „Иглика”.

„За първи път в страната се провежда фестивала на странджанския цветен прашец. Известно е, че цветният прашец от растението памуклийка садържа най-много полифенолни съединения в цяла Европа. Искам да благодаря на всички колеги за участието на фестивалаи най-вече да благодаря на кмета на Община Царево инж.Георги Лапчев и на Общинска администрация за оказаното съдействие и подкрепа при осъществяването на събитието.”, заяви организатора на събитието и пчелар Манол Тодоров.

„Радвам се, че за единадесети път се провежда този прекрасен фестивал, а  тази година паралелно с него се провежда и Фестивал на Странджанския цветен прашец. Има няколко проекта, които Община Царево е изпълнила съвместно с пчеларите и Република Турция, по Програмата за Трансгранично сътрудничество. Община Царево помага и винаги ще помага на пчеларите. Пожелавам на всички пчелари повече мана, плодородна година и повече успехи в работата.”, заяви кметът на общината инж.Георги Лапчев.

На официалнотооткриване присъстваха гостите Кирилка Янина, началник сектор „Месо и пчеларство” в Държавен фонд „Земеделие”, Анна Петрова, главен експерт МЗХ – „Особености в настоящото изпълнение на мярка 112 от ПРСР”, Лидия Станкова, директор на Областна дирекция „Земеделие”, Д-р Петър Пачев, Директор на Областна дирекция по безопастност на храните и др. Всички те изказаха благодарности за поканата и поздравиха организаторите. Пчеларите получиха и подарък торта, връчен им от Директора на Областна дирекция „Земеделие”, Лидия Станкова.

Пчелари от цялата страна се включиха в събитието, а по време на фестивалните дни те ще представят всички видове пчелни продукти на жителите и гостите на Царево. Фестивала на мановия мед ще продължи до 10 август в Царево.

„Положението в Странджа е бедствено, през последните 50г. тази е най-тежката, а може би и за всички времена. Причините за това са много, но основната е, че по време на развитието на листните въшки (които се явяват продуценти на маната) лошите метеорологични условия не позволиха на листните въшки да се размножат. Пчеларите се чудят как да си зазимят пчелните семейства. Очакваме незабавна финансова помощ от държавата със цел зазимяване на пчелните семейства.”, сподели след официалната част Манол Тодоров.

След официалната част представителите на Държавен фонд земеделие и Министерство на земеделието и храните направиха своите презентации за пчеларите в лекционната зала на читалището.

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук