Кулинарната книга „Кремове и наказания“ (Creams and Punishments), създадена по мотиви от произведения на британската авторка на криминални романи Агата Кристи, ще бъде представена през септември в гр. Торки, на фестивал за 125-ата годишнина от рождението на писателката.
В книгата са включени рецепти с отрови, използвани от героите на Кристи. Автор на сборника е френската писателка Ан Мартинети. На представянето тя ще разкаже не само за блюдата, но и ще покаже как се приготвят, разбира се – без отрова. Ще предложи също на гостите да ги опитат, предава Гардиън.
Кулинарната демонстрация ще е в дома в гр. Торки, където е живяла Агата Кристи. На фестивала ще бъдат показани например шоколадова торта от романа „Предизвестено убийство“, както и риба от „Загърни ме в мрачен покров“/“Тъжният кипарис“, към която според книгата е бил добавен стрихнин.
Отровата е любимо средство за убийство в произведенията на Агата Кристи. Писателката добре е познавала различните химични вещества и лекарства, тъй като е работила като доброволец в диспансер по време на двете световни войни.