20.4 C
Бургас
петък, юли 4, 2025

Спасиха киселите краставички на Шопов от „бомбаж“

Парламентът дефинира понятието „оцет“ с приети на второ четене промени в Закона за виното и спиртните напитки. Според мотивите на вносителите, липсата на определение е допуснала злоупотреби от страна на недобросъвестни производители, които пускат на пазара опасни синтетично добити химикали.

През последните години на българския пазар са се увеличили продажбите на оцет, приготвен от оцетна киселина, получена чрез химичен синтез. За производството му не се е използвало вино или етанол, а производни и деривати от разграждането на петрола, посочват вносителите.

Според приетата в закона дефиниция „оцет“ е продукт, получен чрез оцетно-кисела ферментация или алкохолна и оцетно-кисела ферментация на вино, плодове, плодово вино и етилов алкохол от земеделски произход. В зависимост от суровините, оцетът е винен, плодов, алкохолен и балсамов, пише „24 часа“.

Вече ще има санкция за онези, които произвеждат или предлагат оцет, произведен в нарушение на закона. Глобата ще е 1000-5000 лв. за физически лица и 5000-10 000 лева за юридическите лица. Преди дни, когато депутатите отложиха гласуването на промените, атакистът Павел Шопов сподели личния си опит с фалшив оцет – преди 2 години той си купил оцет за 60 ст., за да си направи буркани с кисели краставички, но консервите „бомбирали”.

7,954FansLike
2,547FollowersFollow
11,481SubscribersSubscribe
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here