21 C
Бургас
сряда, април 17, 2024

Акция „Зима“ от днес

Традиционната национална акция на КАТ в навечерието на есенно-зимния период, целяща навременна подготовка на автомобилите и експлоатацията им при есенно-зимни условия, както и подготовка на всички участници в движението по пътищата за адекватно поведение през зимата, започва от днес и на територията на ОДМВР – Бургас. Това съобщават от пресцентъра на бургаската полиция.

Акция „Зима”, провежданата до преди две години акция „Светлина” е с продължителност от един месец. При нея служители от „Пътна полиция” проверяват подготовката на автомобила за движение при зимни условия, тъй като е анализирано, че внимателната подготовка може да повлияе за намаляване броя на пътните произшествия, пострадалите и загиналите в тях. Към днешна дата на територията на България са регистрирани общо 5 977 тежки ПТП, с 567 загинали и 7 444 ранени. В сравнение със същия период на миналата година има увеличение и по трите показатели, но превенцията по отношение пътния травматизъм е засилена и обхваща не само водачите, но и пешеходците и велосипедистите, участващи активно в пътния трафик.

За периода от 01 до 08 ноември ще се акцентира върху движението на велосипедисти и превозни средства с животинска тяга / каруци/ особено в тъмната част на деня, като ще се проверява, както изправността, така и осветлението по тях. Шести ноември е обявен за Ден без загинали велосипедисти на пътя. Втората част на акцията е предвидено да премине в дните от 09 до 22 ноември, като акцентът тогава ще падне връху движението на пешеходците. 15 ноември е обявен за Световен ден на жертвите на пътя – ден без жертви с пешеходци на пътя. За времето от 11 до 30 ноември ще е периода за подготовката на автомобили при зимни условия, като 27 ноември е обявен за Ден без жертви с водачи, загинали в автомобилите си на пътя.

Статистиките показват, че броят на тежките пътни катастрофи, при които множество хора загиват или остават инвалиди за цял живот, се увеличава лавинообразно в началото на есенно-зимния сезон. Причина за това е намаляването на светлата част на денонощието, при запазване на високата интензивност на пътно движение във вечерните часове. Паралелно с това в много от населените места липсва или е недостатъчно уличното осветление, включително и на най-уязвимите участъци, като пешеходни преходи и кръстовища.
Голяма част от МПС са с неизправни и нерегулирани светлини. Самите участници в движението в много случаи са самонадеяни и без да познават достатъчно пътното трасе, подценяват рисковите фактори и шофират с повишена скорост.

Най-застрашени да бъдат блъснати от автомобил през есенно-зимния период са възрастните пешеходци. Мъжете на възраст над 50 год. са участници в движението от най-рискова група, тъй като при тях често се получава пресичане на платното без изчакване на приближаващите автомобили. Друга рискова група са подрастващите, които не обръщат внимание на натоварения пътен трафик, както и на възможните опасности, които ги дебнат по пътищата. Ето защо сигурността на децата на пътното платно зависи най-вече от възрастните. В тази връзка от сектор „Пътна полиция” – Бургас съветват : видите ли деца на или край пътя задължително намалете скоростта или дори спрете за да се избегне опасна ситуация. Заобикаляйте отдалече и с минимална скорост спрели на спирки автобуси и тролейбуси, от които слизат и се качват пътници. Същото се отнася и за заобикалянето на деца или юноши на велосипеди и мотопеди – те винаги внезапно могат да се отклонят пред автомобила ви.

За увеличаване на безопасността по пътищата през настъпващия есенно-зимен период сектор „Пътна полиция” – Бургас ще разположи специални постове в близост до бургаските учебни заведения, които да ограничат евентуалните рискови ситуации, възникващи при шофиране с несъобразена скорост и невнимание от страна на подрастващите. При застъпването на първа учебна смяна и приключването на втора учебна смяна / и двете в тъмната част от денонощието/ присъствието на пътните полицаи в районите край бургаските училища ще бъде повече от належащо.

Регулирането на пределната скорост при управлението на МПС, както и заостряне бдителността на подрастващите, ще са главните цели, поставени на вниманието на полицейските служители, за да се намалят най-честите нарушения, довеждащи до ПТП, а именно – внезапно излизане на пътното платно или неправилно преминаване, съчетани с шофиране с несъобразена скорост.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук