15.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Апелативен съд – Бургас потвърди отказ за екстрадиция на турски гражданин

Апелативен съд – Бургас потвърди решение на Окръжен съд – Бургас от 26.02.2014 г., с което бе отказана екстрадиция на Левент Темиз по искане на турските съдебни власти. Въззивният съд отмени наложената му мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 10 000 лв. 

Съд

Делото пред Апелативен съд – Бургас бе образувано по протест на Окръжна прокуратура – Бургас срещу решението на първоинстанционния съд, който прие, че събраните в екстрадиционното производство доказателства сочат наличие на основанията по чл. 7, т. 4, Предложение последно от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест – „съществува риск положението на лицето да бъде утежнено поради политическите му убеждения“.

Представителят на Апелативна прокуратура – Бургас заяви пред Апелативен съд – Бургас, че не поддържа протеста на Окръжната прокуратура. Той се аргументира с представените по делото документи от официални лица и от Народното събрание на Република Турция, дадените пред Окръжен съд – Бургас показания на двама свидетели и други доказателства, които мотивират риска положението на Темиз да се влоши, ако бъде предаден на искащата държава. Прокурорът намира, че не са налице основания за допускане на екстрадицията. Той обърна внимание, че исканото лице е обвинено в терористична дейност като се сочи негово участие в разрешени от турската държава демонстрации и пресконференции, същевременно мотивите по осъдителната му присъда все още не са изготвени. Той е ползвал държавна охрана и е адвокат, преподавател и политическо лице.

Адвокатите на Темиз представиха пред Апелативния съд нови доказателства, включително решение на Конституционния съд на Република Турция от 06.03.2014 г. Те обясниха, че подзащитният им е дошъл в България, за да потърси сигурност и опровергават разпространеното в медиите твърдение, да е ръководител на терористична организация. Според тях, връзката с нея е направена, заради символ във вимпела на младежката организация, в която Темиз членува от млад, и на която е президент. Подчертано бе, че той е влязъл в Република България и е поискал убежище и статут на бежанец преди издаването на искането за екстрадицията му. Целта му била да се предпази от политическо преследване.

В последната си дума пред Апелативен съд – Бургас, Темиз заяви, че откакто е дошъл в България се опитва да докаже, че делото, по което е осъден е политическо. Той се страхува за живота си, ако бъде върнат в Република Турция, и твърди, че през целия си живот е работил против тероризма. Помоли съда да вземе справедливо решение.

Апелативен съд – Бургас намери за правилно решението на Окръжен съд – Бургас, че в случая е налице абсолютно основание за отказ, визирано в чл. 7, т. 4, предл. 2 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и в чл. 3 т., 2 на Европейската конвенция за екстрадиция. Въззивните съдии намират за обоснован извода, че съществува риск положението на Темиз да бъде утежнено поради неговите политически убеждения.

Пресцентърът уточнява, че делото в Окръжен съд – Бургас е образувано по молба за екстрадиция, издадена на 21.08.2013 г. от 13-и тежък наказателен съд в гр. Истанбул, Република Турция. С нея се иска предаване на Темиз във връзка с водено срещу него наказателно производство, по което има задочна и невлязла в сила присъда. То е по обвинение в членуване във въоръжена терористична организация и за държане на един брой огнестрелно оръжие и обичаен брой патрони.

С решение от 03.02.2014 г. Комисията по предоставяне на убежище към Президента на Република България отказа искането на Темиз да му бъде предоставено убежище. В момента Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет разглежда негова молба от 14.08.2013 г. за получаване на статут на „Бежанец“ или „Хуманитарен статут“. Решението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук