24.3 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Архитектурен шедьовър в центъра на Бургас тъне в разруха! Да не последва съдбата на тютюневите складове в Пловдив?

Къщата на легендарния търговец Исак Презенти на ул.“Александровска“ 28 е в окаяно състояние, явно я чакат да се срути

Архитектурен шедьовър в центъра на Бургас тъне в разруха. Сградата е изключително опасна и може  да се срути всеки момент, пише „Flagman.bg“. Красивата двуетажна къща е с огромна разгъната площ. Обитаем обаче е само първият етаж, който се използва за търговски цели. 

Вторият е напълно празен, разпадащата фасада, на която има множество красиви архитектурни елементи, е скрита зад строителна мрежа, а покривът вече е пропаднал. Широкият външен двор пък се е превърнал в сметище.

Сградата е паметник на културата. Проект за реконструкцията й е внесен в общината още през 1992 година. От тогава до днес обаче не е предприета и стъпка. Единственото, което може да направи местната власт, е да издаде предписание на собственика да обезопаси фасадата, което се е случило с опъването на мрежата.

„Това е един от най-големите парцели, може би най-големият в самия център на града. Сградата обаче е Паметник на културата и сериозни промени няма как да се направят. Може обаче тя да падне „сама“, или да изгори при „мистериозни“ обстоятелства. Тогава ще се позволи изменение на проекта и реализирането на по-мащабно строителство“, обясни архитект пред изданиедто, пожелал анонимност. Идентична е и ситуацията с изгорелите преди седмица тютюневи складове в Пловдив.

Сградата е собственост на 16 физически и юридически лица. В основната си част това са наследниците на легендарния еврейски търговец Исак Презенти – най-големият износител на жито в началото на миналия век. В книгата на Катя Корудерлиева „Магията на Бургазъ“ историята на сградата е подробно описана. В началото на 20-и век Исак закупил стар турски конак, построен през 1870-ата година. В него са попадали къщите на ул.“Александровска“ 26, ул.“Александровска“ 28 и ул.“Александровска“ 30.

Парцелът на ул.“Александровска“ 28 е преустроен в кредитно-търговска къща. На партерния етаж са били търговските кантори, както и парфюмерията и дрогерията на синовете на Исак – Ернесто и Алберт. Имотът е реституиран в началото на 90-те години на наследниците на легендарната фамилия Презенти.  В годините обаче избухват сериозни спорове с пълномощниците на израелските граждани, които претендират, че те са автентичните представители на Презенти в Бургас.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук