13.1 C
Бургас
петък, март 29, 2024

БАБХ: Не сме регистрирали нито едно групо отравяне през този сезон

Въпреки сериозно увеличения брой туристи и рекордно високите температури, летният сезон приключи успешно без регистрирано нито едно масово хранително отравяне, отчетоха от Българската агенция по безопасност на храните. До средата на месеца инспекторите към Областните дирекции по безопасност на храните в градовете Варна, Бургас и Добрич са извършили общо над 4 000 проверки, извън текущия официален контрол.

В резултат на инспекциите са съставени общо 160 акта и 369 предписания. Общото количество на възбранените и насочени за унищожаване храни е близо 1 тон. Инспекторите са затворили 22 обекта през това лято. Основните причини са несъответствия в материално-техническата база, неправилно съхранение на храни, съхранение на готови за консумация храни и суровини, незадоволителна хигиена, извършване на дейност без издадено удостоверение за регистрация –  лошо хигиенно и техническо състояние в подготвителния сектор на обект за обществено хранене, отчитат от агенцията.

Един  обект на територията на ОДБХ – Бургас е заличен за системни нарушения и неизпълнение на Заповед за спиране експлоатацията на обект. Други установени несъответствия са свързани с пропуски в записите в Системите за управление на безопасността на храните, съвместното съхранение на различните групи храни, изискващи различен температурен режим на съхранение, пропуски в етикетирането и извършване на неразрешена според удостоверението за регистрация на обекта дейност или обект без регистрация по смисъла на чл.12 от Закона за храните.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук